Det presses på for at Google, her ved Norgessjef Jan Grønbech, skal betale skatt. Foto: Glenn Slydal Johansen
Det presses på for at Google, her ved Norgessjef Jan Grønbech, skal betale skatt. Foto: Glenn Slydal Johansen

Googles skatteforlik i England kan åpne for lignende i Norge

Oslo (NTB):Vilkårene bør være de samme i Norge, mener Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Forliket mellom Google og britiske myndigheter gjelder skatt for årene tilbake til 2005. Dessuten må internettgiganten framover betale mer skatt av sine engelske annonseinntekter.

I Norge har særlig Schibsted frontet kravet om lik skatt for norske medieaktører og multinasjonale selskaper som Google og Facebook, skriver Dagens Næringsliv. Hvis ikke, tror de det blir umulig å vinne kampen mot nettgigantene.

– Andre må ikke leve under helt andre rammevilkår. Det er et minstemål at Google, Facebook og andre betaler skatt på samme måte som oss, sa Aftenposten-redaktør Hansen under et innspillsmøte i regi av Mediemangfoldsutvalget mandag.

Ifølge Financial Times kan forliket i England bane vei for høyere skatteregning for Google også i andre land. Avgjørelsen er en del av en større trend, mener skatteadvokat Bettina Banoun i advokatfirmaet Wiersholm.

– Norske myndigheter er offensive når det gjelder å se til at Norge skal ha beskatningsretten til de inntekter som genereres her. Dette er del av en internasjonal trend, som også OECD-programmet BEPS hører til. Der arbeider man mot overskuddsflytting, som det jo kan se ut som Google har erkjent å ha drevet med, i og med at de nå går med på å betale mer skatt til Storbritannia, sier Banoun.

Powered by Labrador CMS