Øyvind Holen har i seks år funnet Jævla bra bylines, også sin egen. Nå blir det utstilling. Foto: Martin Huseby Jensen
Øyvind Holen har i seks år funnet Jævla bra bylines, også sin egen. Nå blir det utstilling. Foto: Martin Huseby Jensen

- Jævla bra Skup

Mellom slagene under årets gravekonferanse får deltagerne på Skup et skråblikk på journalistenes bylineadel.

Ikke spør hvor mange journalister som har havnet i bloggen eller på Facebook-siden til “Jævla bra byline” (JBB).

- Du får vel heller spørre hvem som ikke er blitt outa, det er vel i høyden et knippe mellomledere. Jeg har outa både kona og meg selv, så hvis du aldri har hatt en JBB er det kanskje på tide å gå i seg selv? Sier initiativtakeren bak den satiriske bloggen, Øyvind Holen.

- Betyr det at JBB-redaksjonen ser ned på journalister som ikke har havnet i deres spalter?

- Nei, vi ser opp til dem. Journalister som ikke vil ha trynet sitt på trykk er en utrydningstruet rase, og JBB-redaksjonen frykter for framtiden deres.

Utstilling

Og nå er JBB blitt gjenstand for Skup, eller det vil si: Redaksjonens mangeårige arbeid skal hylles i en utstilling folket på gravekonferansen i Tønsberg kan nyte mellom programøktene.

Utstillingen er ifølge Skups nettsider en oppfølger av Tarjei Leer Salvesens utstilling av sladdede dokumenter i fjor. Skup-leder Jan Gunnar Furuly er ikke fremmed for at også han kan havne på veggen under utstillingen.

- Jeg har vel noen teite byline, men det må vi kunne le av det. Og så tror jeg andre har gjort en større innsats enn jeg, sier Furuly, som minner på at Skup er mer enn bare graving. Det er også inspirasjon.

- Det handler ikke bare om å grave i ett år, men å ha kritisk sans. Sånn sett passer dette veldig bra inn.

Bokutgivelse

Så var er en jævla bra byline?

 - De som sprenger grenser for redaksjonell selvopptatthet er jo de klassiske, men med årene har jeg fått en soft spot for det jeg kaller “art by accident”, bylines der noe nytt oppstår pga. menneskelig svikt, som trykkfeil, bylinebilder ramler ut av ramma si og lignende.

Ambisjonene, i tillegg til å ha utstilling, er å gi ut en bok. Holen samarbeider med grafisk designer Bård Gundersen om både den og utstillingen.

Får de det til, kommer boken til Skup. Det blir lavt opplag og minimal distribusjon. Dermed kan det fort bli et samlerobjekt.

I bokmanuset har et av kapitlene fått tittelen “Bylineadelen”. Ifølge Holen er det i alt ni personer som er blitt funnet verdig til å omtales her. Grunnlaget for dette er basert på JBBs seks år.

I boken definerer Holen 30 forskjellige standard bylineformer.

- Hvilken standard er mest vanlig?

- “Journalist møter kjendis”-byline har utvilsomt eksplodert de siste årene, etter at det lenge var VGs Aud Berggren og ukebladenes “samtaler i natten” som dominerte. Og livedekning på nett-tv har ført til en kraftig økning for den nære slektningen “Journalist venter på møte”-byline.

Heller ikke denne publikasjonen er skånet for JBB og har ved et par anledninger havnet i Holens blogg. 

- Jeg kan røpe at minst én ansatt i Journalisten befinner seg på utkastet til forside. Men der er det mange som er…

Powered by Labrador CMS