TV 2 har ikke brutt god presseskikk i saker som knytter Visjon Norge til menneskehandel

TV-pastor Jan Hanvold vant ikke fram.

Publisert Sist oppdatert

Etter en samlet vurdering ble TV 2 ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU), for en dokumentar og en nettartikkel om den kristne TV-kanalen Visjon Norge, der klager mente de ble koblet til slaveri og menneskehandel.

– Det er lett å forstå at han føler seg dratt inn i noe han ikke har noe med. Men har hatt full imøtegåelse her, sa Lars Helle under PFU-møtet, om klager Jan Hanvold.

Dokumentarepisoden «De nye slavene» og artikkelen «PASTOR I VISJON NORGE ANMELDT FOR MENNESKEHANDEL: – Hva slags fremtid har jeg om jeg bare skal være slave?» handler om polske Dariusz (59), som kom til Norge for å gå på bibelskole hos Visjon Norge, og mener han ble utnyttet på det groveste av en av pastorene.

Klager var predikant og grunnlegger av TV-kanalen, Jan Hanvold, via advokat, som mener det i sakene fremstilles som at TV-kanalen driver med menneskehandel og slaveri, når det i virkeligheten handler om en straffesak mot en polsk pastor. Han mener også han ikke har fått samtidig imøtegåelse, og dermed at TV 2 har brutt god presseskikk.

TV 2 avviser dette. De mener Jan Hanvold ikke ble anklaget for slaveri og menneskehandel, og at Hanvold måtte tåle et kritisk søkelys når en pastor tilknyttet bibelskolen beskyldes for å utnytte elevene.

PFU understreker at Hanvold må akseptere et kritisk søkelys på sin virksomhet, siden han er en person som selv søker offentligheten. De mener også det er gitt imøtegåelse. Den polske pastoren hadde vært tilknyttet Visjon Norge i lang tid, og PFU påpeker at det skal være rom for en viss forenkling og spissing i journalistikk.

– Jeg synes TV 2 har gjort et grundig arbeid her, gjentatte ganger har de sagt at de ønsker ham (Hanvold, journ.anm) i tale, så han har hatt mange muligheter til å melde seg på for å kommer med sine betraktninger, sa PFU-medlem Nina Fjeldheim.

Hanvold mente TV 2 hadde brutt følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

  • Punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde
  • Punkt 3.8, om sitatsjekk
  • Punkt 3.9, om hensynsfull arbeidsprosess
  • Punkt 4.1, om saklighet og omtanke
  • Punkt 4.7, om identifisering
  • Punkt 4.13, om rettelse
  • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse
Powered by Labrador CMS