Forretningsmannen Marian Kocner som er siktet for å være hjernen bak journalidrapet, i retten torsdag.
Forretningsmannen Marian Kocner som er siktet for å være hjernen bak journalidrapet, i retten torsdag.

Fire personer i retten i Slovakia etter journalistdrap

Angivelig et bestillingsdrap.

Publisert Sist oppdatert

Fire personer møtte i retten i Slovakia i forbindelse med at gravejournalisten Jan Kuciak ble drept i 2018 i det som angivelig var et bestillingsdrap.

Drapene på Kuciak og hans forlovede Martina Kusnirova i februar 2018 sjokkerte Slovakia og førte til at regjeringen gikk av uker senere.

De tiltalte i rettssaken, som pågår i byen Pezinok utenfor hovedstaden Bratislava, er blant annet en slovakisk forretningsmann som er antatt å være hjernen bak drapet. I tillegg er den angivelige leiemorderen blant de fire.

En femte tiltalt har inngått en avtale med påtalemyndigheten som innebærer at han gjennom samarbeid kan få lavere straff.

De fire første tiltalte ble eskortert inn i rettssalen av tungt væpnede vakter torsdag morgen. Om de blir funnet skyldig, risikerer de 25 år eller livstid i fengsel.

Påtalemyndigheten mener den tiltalte forretningsmannen, Marian Kocner, betalte 70.000 euro til tidligere ansatte i den slovakiske etterretningstjenesten for å drepe Kuciak.

Forretningsmannen hadde tidligere truet Kuciak etter en nyhetssak som journalisten hadde skrevet om ham, noe Kuciak hadde politianmeldt. Saken Kuciak hadde gravet fram, handlet om omfattende korrupsjon og bånd mellom slovakiske politikere og italiensk mafia.

Den 27 år gamle journalisten Kuciak ble skutt i brystet og hans forlovede i hodet i deres hjem i byen Velka Maca, øst for Bratislava.