Klubbleder Joachim Seehusen i Teknisk Ukeblad. Arkivfoto Journalisten
Klubbleder bekymret for TUs fremtid
Kutt snur underskudd til overskudd neste år.
I oktober skrev Journalisten at Teknisk Ukeblad (TU) måtte kutte i arbeidsstokken. Årsaken var at fagbladet styrte mot et underskudd på syv millioner kroner neste år.
En av fem
Nå er kuttene gjennomført. Resultatet er at ti personer slutter i hele mediehuset, inkludert engasjementer og fast ansatte. Det gjør at bedriften sparer opp mot åtte millioner kroner og har snudd underskudd til overskudd på neste års budsjett.
Nedskjæringene skjer uten oppsigelser: De som må forlate bedriften får opptil ni måneders etterlønn inkludert oppsigelsestid og etterlønn, samt fritak fra arbeidsplikt. I tillegg er de tilbudt et omstillingsprogram som går over tre måneder.
I redaksjonen slutter seks personer, inkludert på desken. Ifølge klubbleder Joachim Seehusen utgjør det omtrent hver femte i redaksjonen. Fem av de som takket ja til sluttpakke, mens en person går over i en stilling utenfor redaksjonen.
Kraftigere enn fryktet
Klubbleder Joachim Seehusen sier at prosessen etter forholdene har gått bra, men at det har vært mye frustrasjon underveis.
– Kuttene ble så kraftige som vi fryktet, men jeg føler de er gjennomført på en ordentlig måte. Vi var mot at det ble brukt kompetansekartlegging, men det skjedde likevel ryddig.
At nedbemanningen ikke skjedde ved bruk av ansiennitetsprinsippet, skapte usikkerhet blant de ansatte. Seehusen er likevel fornøyd med at ledelsen har holdt klubben løpende oppdatert og at det har vært mulig å forhandle seg fram til løsninger de kunne enes om.
– Mange redaksjoner må kutte for å øke overskuddene. Her var det nødvendig for å overleve. Til tross for at vi er en veldrevet bedrift vil ikke eierne betale for bladet.
Det sier Seehusen til tross for at eierne tidligere i år gikk med på å øke overføringene til bladet fra 140 kroner til 240 kroner per abonnent. Styreleder Steinar Sørlie mener eierne har tatt ansvar for bladet.
– Vi har gjennomført de tiltak som nå var nødvendige, inkludert å styrke den digitale kompetansen i selskapet. I tillegg har vi gjennomført helt nødvendige kostnadsreduserende tiltak. Jeg vil berømme de ansatte i TU som har tatt ansvar i en vanskelig overgangsperiode mellom papir og digitalt, skriver Sørlie i en e-post.
Det er fagorganisasjonene Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO), Teknisk-Naturvitenskapelig Forening (Tekna) og Polyteknisk Forening som eier TU.
– Hvordan rammer kuttene bladet?
– Vi er et tidsskrift med svært kompetente journalister som lager tungt og vanskelig stoff. Det er vanskelig å skrive de tunge sakene nå som vi er færre. Vi skal gjøre vårt beste, men jeg ser ikke lyst på fremtiden med tanke på å holde kvaliteten oppe.
Tenker framover
Utgiver og administrende direktør Jan M. Moberg mener det ikke er tvil om at reduksjonene fører til at det blir tøffere og mer krevende å jobbe i TU. Og han forstår klubblederens bekymring. Men Moberg er opptatt av å rette blikket fremover i stedet for å skule bakover.
– Den beste måten å angripe fremtiden på er imidlertid å gi gass, være offensiv og ha fokus på det vi kan best. Vi har mange dyktige medarbeidere som vil bidra til å skape en god fremtid for våre titler og virksomhet, skriver Moberg i en e-post.
Han trekker frem at mediehuset er heldig stilt trass i kuttene fordi antallet papirabonnenter, lesere og nett øker.
– Det er derfor en underliggende positiv trend og utvikling for alle våre titler. Nå må vi jobbe hardt for å få større økonomisk uttelling på vår unike publisistiske posisjon innen teknologi.