Myntkasting, tekstreklame og brunskjorter

Blir TA felt etter klage fra Varden?

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag er det igjen PFU-møte, årets nest siste. Som vanlig vil Journalisten være til stede og videooverføre behandlingen av et utvalg av sakene.

Motstand

En annonse som oppfattes som en artikkel, basert på designet, fikk Varden-redaktør Lars Kise til å klage inn konkurrent Telemarksavisa til PFU. Kise mener annonsen er for lik ordinært redaksjonelt innhold. Han viser også til journalisten som har skrevet artikkelen også skriver annet redaksjonelt innhold i avisen.

TAs ansvarlige redaktør Ove Mellingen viser til at den grafiske fremstillingen av artikkelen ikke er den samme som brukes på redaksjonelle sider, samtidig som artikkelen også er merket med annonse.

Debatten på Journalisten.no tyder imidlertid på at frilanseren selv, leste oppdraget ganske annerledes enn redaktøren.

– Vår konkurrent Varden har hengt seg opp i at det er byline på den som hadde skrevet annonsen. Det ville vært underlig prinsipielt om vi skulle underslå den informasjonen fordi vedkommende frilanser har ulike jobber både for oss og andre aviser, sa Mellingen til Journalisten før helgen.

Støtte

Lokalavisen Jarlsberg skapte stor oppstandelse ved Holmestrand Videregående skole da avisen slo opp at elever ved skolen hadde gitt Norgespatriotenes Øyvind Heian støtte under en skoledebatt. Under tittelen «Brunstøtte» på forsiden skrev avisen at flere av studentene ikke snudde ryggen til når Heian gikk på podiet. Dessuten skal flere av dem ha klappet.

– Jeg ble helt kald. Det var nesten helt uvirkelig at det var mulig å sette et slikt bilde og en sånn tittel på førstesiden av lokalavisen. Jeg ble sint på elevenes vegne, sa rektor Kari Thomassen ved skolen til Journalisten i september.

Oppslaget medførte at skolen klaget avisen inn for PFU.

Fallende

I midten av september ble Stabæk-supportere ekstra ivrige med å vise sin misnøye med Rosenborg-keeper Rune Almenning Jarstein. Supporterne kastet gjenstander fra tribunen og ned mot målet, deriblant mynter.

TV 2 som overførte saken viste bilder mens det pågikk, og fulgte opp oppførselen til supporterne i sendingen etter kampen. Her viste de blant annet et gjenkjennelig bilde av en mindreårig supporter. Stabæk Support reagerer over måten denne personen ble plukket blant publikum og gjort til syndebukk. Supporterklubben klaget dermed hele dekningen inn for PFU.

TV 2 på sin side avviser klagen og mener det lå en informasjonsplikt i å vise bildene. De hevder at kanalen var i sin fulle rett til å vise hendelsen i den hensikt å forebygge at en uheldig tribunekultur blir utbredt i Norge.

Overføringene begynner tirsdag klokken 09.30.

Powered by Labrador CMS