NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på sitt kontor i alliansens nye hovedkvarter i Brussel. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på sitt kontor i alliansens nye hovedkvarter i Brussel. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Stoltenberg kritisk til iscenesatt journalistdrap i Ukraina

– Kan undergrave tilliten til pressen.

Publisert Sist oppdatert

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener det iscenesatte drapet på den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko kan undergrave tilliten til pressen.

– For det første vil jeg si at vi alle er lettet over at Babtsjenko er i live. For det andre vil jeg understreke at jeg beklager at denne hendelsen kan undergrave tilliten til den frie presse og brukes til å spre propaganda, sier Stoltenberg.

Babtsjenko samarbeidet med ukrainske myndigheter om iscenesettelsen. Ukrainsk politi meldte først at han ble skutt utenfor sin egen leilighet. Men dagen etter dukket han opp lys levende på en pressekonferanse. Ukraina avslørte da at hendelsen var iscenesatt, angivelig for å forhindre russiske etterretningsagenters påståtte planer om å drepe den russiske journalisten.

I etterkant har Ukraina og Babtsjenko fått massiv kritikk for å undergrave pressens troverdighet.

En fri og uavhengig presse er avgjørende, fastslår Stoltenberg.

– Jeg mener sterkt at en fri og uavhengig presse er det beste vi har for å sikre at vi ikke blir ofre for falske nyheter. En presse som stiller vanskelige spørsmål, som sjekker kildene sine, og som sjekker fakta, sier han.