Illustrasjonsbilde: Flickr.com/Creative Commons/Tim Loudon
Illustrasjonsbilde: Flickr.com/Creative Commons/Tim Loudon

BBC-gransking avdekket fryktkultur

Mange kjente til de seksuelle overgrepene programlederne Jimmy Savile og Stuart Hall begikk, men unnlot å varsle.

Publisert Sist oppdatert

De som visste lot være å varsle ledelsen på grunn av fryktkulturen som rådet. Det er konklusjonen i den uavhengige granskingen BBC besluttet å sette i verk i 2012, som har vært ledet av den tidligere høyesterettsdommeren Janet Smith.

Granskingen har identifisert hele 72 ofre for Jimmy Saviles overgrep, åtte av dem kvinner som har fortalt at de ble voldtatt av den populære programlederen.

Rapporten identifiserer også 21 som var ofre for overgrep utført av Stuart Hall og slår fast at noen i BBC-ledelsen var kjent med anklagene mot programlederen.

Fiendskap

Ifølge Smith rådet det en fryktkultur i det britiske kringkastingsselskapet, samt en kultur der det rådet konkurranse og fiendskap mellom de ulike avdelingene.

Det som ble avdekket i en avdeling, ble derfor ikke diskutert med folk i andre avdelinger, konstaterer Smith.

– Ansatte var motvillige til å si ifra til lederne sine fordi de følte at det ikke var på sin plass å gjøre dette, sier hun.

Lederen for BBCs representantskap, Rona Fairhead, mener BBC sviktet ofrene.

– De lukket øynene for noe de heller burde ha satt søkelys på. Og de beskyttet ikke dem som stolte på at de ville bli beskyttet, sa Smith torsdag.

Anklagene mot Savile ble først kjent for omverdenen etter at han døde i oktober 2011, mens Hall ble dømt til 15 måneders fengsel i 2013 etter å ha innrømmet overgrep mot 13 jenter. Året etter ble han dømt til ytterligere 30 måneders fengsel, men ble løslatt i desember i fjor.

Kjente til

Janet Smith betegner de to programlederne som serieovergripere og mener at BBC-ledelsen ved flere anledninger mottok informasjon som burde ha resultert i avskjedigelse.

To høytstående ledere anklages for enten å «ha kjent til» eller «trolig ha kjent til» overgrepene Hall begikk, konkluderer granskingsrapporten.

De fleste overgrepene fant sted på 1970-tallet da de to programlederne var på høyden av sin popularitet. Saviles yngste offer var ifølge Smiths rapport bare åtte år gammel.