– Neppe skattelisteendringer

Frp vil forby offentliggjøring av skattelistene. Utspillet har dårlige utsikter i Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I november fremmet Frps stortingsrepresentanter Christian Tybring-Gjedde, Kari Storstrand og Ulf Leirstein forslag om å forby offentliggjøring av skattelistene.

Finanskomiteen har høring om saken i dag (se video). Representanter fra pressen blir hørt, samt utsendinger fra Skattebetalerforeningen og Advokatforeningen.

Få tror høringen vil endre rammene for offentliggjøring av ligningstallene.

– Jeg tviler på at det blir vedtatt. Det er tross alt en sittende regjering med stortingsflertall som gjeninnførte offentliggjøringen for tre år siden, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

Gjennomgang

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen har heller ingen forventning om at forslaget fra Frp vil føre fram. Han tror likevel det kan komme noe godt ut av høringen.

– Vi håper på en god gjennomgang med tanke på finansministeren svar om at departementet vil vurdere behovet for endringer i loven. Forhåpentlig kommer det opp som sak under revidert nasjonalbudsjett i mai, eller som egen sak til høsten, sier Stordrange.

Han mener det finnes gode alternativer til dagens ordning, og viser til at skatteetaten eller SSB kunne hatt informasjonen søkbar, men anonymisert. På den måten kan journalistene fortsatt skrive om forskjeller i samfunnet. Skal man finne ut hva en navngitt person tjener, mener Stordrange man kan logge seg inn med Altinn og søke der. Da kan den som har blitt søkt på få et varsel om dette, og ikke minst få vite hvem det er som har søkt på dem.

– Det gjør at mediene kan gå dypere i tallmaterialet enn i dag, de kan se hvem som drar veksler på fradragsordning. De kan også sammenligne inntektsforskjellene mellom Holmenkollen og Groruddalen om de ønsker dette.

Grundig

Nils E. Øy mener offentlige skattelistene er viktige som grunnlag for at mediene skal kunne opprettholde en kontinuerlig debatt om skattesystemet i tillegg til å drive undersøkende journalistikk på det økonomiske feltet. Generalsekretæren mener et forbud uansett ikke vil påvirke de ressurssterkes tilgang til skattelistene.

– På offentliggjøringsdagen, hva synes du om journalistikken da?

– Den grundige journalistikken kommer ikke den samme dagen, det tar litt å gå gjennom tallene, og der finnes det mange glimrende eksempler på god journalistikk.

– Men hovedvekten av spaltemeterne som skrives om skattelistene gjøres samme dagen?

– Jeg tror det er nyttig journalistikk. Det viser inntektsfordelingen i samfunnet. Det er en kunnskap folk har rett på. For eksempel at enkelte yrkesgrupper tjener forholdsvis mye penger, som spillere i eliteserien i fotball, eiendomsselgere og aksjemeglere.

Powered by Labrador CMS