ournalisten Andrzej Poczobut i tiltaleburet i domstolen i Grodno 16. januar. Rettssaken ble ført uten at noen uavhengige journalister eller vestlige diplomater fikk være til stede.

Pressefrihet i Belarus

Journalist dømt til åtte års fengsel i Belarus

Den polsk-belarusiske journalisten og aktivisten Andrzej Poczobut er dømt til åtte års fengsel i Belarus, opplyser menneskerettsgruppa Viasna.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

49 år gamle Andrzej Poczobut er en fremtredende representant for den polske minoriteten i Belarus. Han er korrespondent for den polske avisa Gazeta Wyborcza og har rapportert kritisk om president Aleksandr Lukasjenkos regime.

Poczobut ble pågrepet i mars i fjor. Onsdag ble han dømt i en lukket belarusisk domstol i hjembyen Grodno nær den polske grensa. Han ble dømt for å ha deltatt i «handlinger som skader nasjonal sikkerhet» og «oppildning til hat».

– Dommer Dmitrij Bubentsjik kjente Poczobut skyldig og dømte ham til åtte år i en straffekoloni med forsterket sikkerhet, sier Viasna, hvis fengslede grunnlegger ble tildelt Nobels fredspris i fjor.

Viasna har satt Poczobut på sin liste over 1.449 politiske fanger som er innesperret i Belarus.

I tiltalen mot Poczobut ble det blant annet vist til hans dekning av demonstrasjonene mot Lukasjenkos regime i 2020. Den belarusiske journalistforeningen BAJ krever i en uttalelse onsdag at Poczobut løslates umiddelbart.

– Det slås hardt ned på enhver form for meningsmotstand i Belarus, og dommen mot Poczobut bekrefter at myndighetene ikke har til hensikt å stanse undertrykkingen, sier BAJ-leder Andrej Bastunets.

Polske myndigheter har fordømt anklagene og krevd at journalisten blir løslatt.


Powered by Labrador CMS