ournalisten Andrzej Poczobut i tiltaleburet i domstolen i Grodno 16. januar. Rettssaken ble ført uten at noen uavhengige journalister eller vestlige diplomater fikk være til stede.
ournalisten Andrzej Poczobut i tiltaleburet i domstolen i Grodno 16. januar. Rettssaken ble ført uten at noen uavhengige journalister eller vestlige diplomater fikk være til stede.

Pressefrihet i Belarus

Journalist dømt til åtte års fengsel i Belarus

Den polsk-belarusiske journalisten og aktivisten Andrzej Poczobut er dømt til åtte års fengsel i Belarus, opplyser menneskerettsgruppa Viasna.

Publisert Sist oppdatert

49 år gamle Andrzej Poczobut er en fremtredende representant for den polske minoriteten i Belarus. Han er korrespondent for den polske avisa Gazeta Wyborcza og har rapportert kritisk om president Aleksandr Lukasjenkos regime.

Poczobut ble pågrepet i mars i fjor. Onsdag ble han dømt i en lukket belarusisk domstol i hjembyen Grodno nær den polske grensa. Han ble dømt for å ha deltatt i «handlinger som skader nasjonal sikkerhet» og «oppildning til hat».

– Dommer Dmitrij Bubentsjik kjente Poczobut skyldig og dømte ham til åtte år i en straffekoloni med forsterket sikkerhet, sier Viasna, hvis fengslede grunnlegger ble tildelt Nobels fredspris i fjor.

Viasna har satt Poczobut på sin liste over 1.449 politiske fanger som er innesperret i Belarus.

I tiltalen mot Poczobut ble det blant annet vist til hans dekning av demonstrasjonene mot Lukasjenkos regime i 2020. Den belarusiske journalistforeningen BAJ krever i en uttalelse onsdag at Poczobut løslates umiddelbart.

– Det slås hardt ned på enhver form for meningsmotstand i Belarus, og dommen mot Poczobut bekrefter at myndighetene ikke har til hensikt å stanse undertrykkingen, sier BAJ-leder Andrej Bastunets.

Polske myndigheter har fordømt anklagene og krevd at journalisten blir løslatt.


Powered by Labrador CMS