Marie Colvin ble drept i Syria i 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix
Marie Colvin ble drept i Syria i 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix

Amerikansk domstol: Syria må betale erstatning for drap på journalist

– Bevisst angrep på pressesenter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En amerikansk domstol har pålagt Syria å betale over 300 millioner dollar i erstatning etter at journalist Marie Colvin ble drept i Homs i 2012.

Colvin og den franske fotografen Remi Ochlik ble drept i et angrep de syriske regjeringsstyrkene rettet mot pressesenteret Baba Amr i Homs for sju år siden.

I dommen som kom onsdag, blir angrepet omtalt som utilgivelig og spesifikt rettet mot journalister. Retten sier Syrias hær og etterretning fulgte sendingene til Colvin og andre fra pressesenteret og deretter bevisst rettet et artilleriangrep mot senteret.

Den føderale domstolen i Washington siterer en vitneuttalelse fra en tidligere syrisk etterretningsoffiser som forteller at syriske offiserer feiret da de fikk nyheten om at Colvin var drept i angrepet.

Dommer Amy Berman Jackson ga Colvins familie medhold i at journalistens død var et resultat av en utenomrettslig likvidering.

– Marie Colvin var en journalist som ble drept av den syriske regjeringen mens hun rapporterte om grusomhetene som fant sted i borgerkrigen. Hun ble plukket ut som mål på grunn av yrket sitt, med mål om å kneble dem som rapporterte om den voksende motstandsbevegelsen i landet, skriver Jackson i dommen.

Erstatningsbeløpet på 302,5 millioner dollar tilsvarer nærmere 2,6 milliarder kroner med dagens kurs.

Powered by Labrador CMS