«5 shot dead at The Capital» het det på forsiden av fredagens Capital Gazette, avisen som mistet fem av sine ansatte da en mann væpnet med pumpehagle angrep redaksjonslokalene deres torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix.
«5 shot dead at The Capital» het det på forsiden av fredagens Capital Gazette, avisen som mistet fem av sine ansatte da en mann væpnet med pumpehagle angrep redaksjonslokalene deres torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Overlevende etter Annapolis-angrepet ga ut avis om sin egen tragedie

– Vi er tomme for ord.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal gi ut en forbanna avis i morgen, sa Annapolis-lokalavisen Capital Gazette etter at fire av avisens journalister ble drept torsdag. De holdt løftet.

– 5 shot dead at The Capital.

Det var overskriften på forsiden av fredagens Capital Gazette, som ble gitt ut dagen etter at en mann i 30-årene gikk til angrep mot avisas lokaler i Annapolis i delstaten Maryland utenfor Washington DC.

Forsiden var ellers svært nøktern, med bilder av de fem ofrene – fire journalister og en salgsmedarbeider – og en kort saksorientert tekst om angrepet uten et eneste adjektiv.

På neste side var lederspalten og sidene med kommentarer og kronikker tomme, med unntak av en kort tekst. Mannen som hadde ansvaret for lederspalten, Gerald Fischman, var blant dem som ble drept i torsdagens angrep.

– Vi er tomme for ord, sto det, sammen med en liste over navnene på de fem ofrene.

Under sto et løfte om at «i morgen skal denne siden gå tilbake til sin hensikt, som er å gi lesere informerte meninger om verden rundt dem slik at de kan bli bedre borgere».

– Vet ikke annet

De ansatte i Capital Gazette som overlevde angrepet, fikk med hjelp fra moderavisen Baltimore Sun laget fredagsavisa utenfor avislokalene, på en parkeringsplass og fra lasteplan på pickup-biler.

– Jeg vet ikke hva annet jeg skal gjøre bortsett fra dette, sa journalisten Chase Cook torsdag.

– Vi skal få ut en avis i morgen, sa han videre.

Det gjorde de. Innimellom avisens teppedekning av sin egen tragedie, var det lange portretter av de fem ansatte som ble skutt og drept.

– Hat mot avisa

Jarrod W. Ramos, en hvit mann i 30-årene, ble pågrepet på åstedet etter at han bevæpnet med ei pumpehagle hadde tatt seg inn i redaksjonslokalene til Capital Gazette, og skutt og drept fem av avisens medarbeidere.

Ifølge rettsdokumenter offentliggjort fredag, er Ramos siktet for fem drap, og skulle framstilles for varetektsfengsling senere på dagen.

Politiet har kalt hendelsen «et målrettet angrep», og av rettsdokumentene går det fram at 38-åringen hadde saksøkt Capital Gazette for ærekrenkelse i 2012. Bakgrunnen var en artikkel der avisa omtalte at han hadde erklært seg skyldig i en trakasseringssak året før, med tittelen «Jarrod vil være din venn».

Ifølge CNN måtte politiet identifisere ham gjennom ansiktsgjenkjenningsteknologi, ettersom han hadde endret på fingeravtrykket sitt.

Sorg

De fire journalistene som ble drept, er Gerald Fischman, Rob Hiaasen, John McNamara og Wendi Winters. I tillegg ble salgsmedarbeideren Rebecca Smith drept. Ytterligere to ble lettere skadd, men begge ble sendt hjem etter et kort sykehusopphold fredag.

Jimmy DeButts, en av redaktørene i avisen, sier han er knust og nummen etter angrepet. På Twitterhar han skrevet personlige hyllester av samtlige av de ansatte som ble drept.

Phil Davis, avisas retts- og krimreporter, sier han sliter med å beskrive hendelsen, selv om han arbeider med lignende stoff hver dag. Han sammenligner redaksjonslokalene med en «krigssone».

– Det finnes ikke noe mer skremmende enn å høre at flere mennesker blir skutt mens du gjemmer deg under en pult og hører angriperen lade om, sier han.

Dødeligste siden 9/11

Angrepet gjorde torsdag 28. juni til den dødeligste dagen for journalister i USA etter 11. september-angrepet i 2001.

Angrepet blir bredt fordømt, blant annet av Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag.

– Det er alvorlig når mediehus blir angrepet, for man angriper samtidig medienes rolle i et samfunn, som går ut på at befolkningen får informasjon om det som skjer, sa Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag, til Medier24.

Powered by Labrador CMS