Svensk politi gjenåpner Rinkeby-saken

Australske 60 Minutes ble for en måned siden angrepet i bydelen Rinkeby i Stockholm. Politiet henla saken, men gjenåpner etterforskningen etter å ha sett en video fra sammenstøtet.

Publisert Sist oppdatert

60 Minutes-journalistene hadde med seg den svenske innvandringskritiske aktivisten Jan Sjunnesson som ledsager da de skulle filme et innslag i Rinkeby i begynnelsen av mars, men det var kamerateamet som ble utsatt for angrepet.

Kameramannen ble påkjørt av en bil idet de ankom forstaden. Så ble resten av teamet omringet av unge, hissige menn som slo og sparket.

Ifølge Lars Byström hos Stockholms-politiet ble saken først henlagt. Siden har det kommet nye opplysninger i saken, skriver Aftenposten.

– Det dukket opp en film, og det gjorde at situasjonen forandret seg. Man fortalte ikke først om angrepet som hadde skjedd, sier Byström til avisen, og legger til at den første anmeldelsen kun gjaldt bilen som kjørte på kameramannen.

Nå skal saken etterforskes på nytt.

Angrep på mediene

Aftenposten har snakket med journalist og forfatter Anna-Lena Lodenius som har dekket fremmedfientlige miljøer i flere år. Hun sier at angrepet ikke kan forsvares.

– Vi vet fra før av at det finnes en viss gruppe i forstaden som er veldig negative til medier og politiet, og de føler på et hat, forteller Lodenius. Hun legger til at det også kan være snakk om at enkelte er involvert i kriminelle aktiviteter. Kanskje de ikke har oppholdstillatelse, eller at de er etterlyst eller skal deporteres, og derfor ikke vil filmes.