Journalister upåvirket?

Publisert Sist oppdatert

Fra tid til annen ser jeg fortsatt hevdet blant oss pressefolk at vi kan ha en politisk oppfatning uten at det påvirker arbeidet vårt. Nå sist i en leder i Journalisten av kst. redaktør Espen Moe.

I gamle dager (jeg er NJ-medlem nr. 78) hevdet vi gjerne at vi var både objektive og nøytrale. Etter hvert innså, og innrømmet, mange av oss at vi slett ikke var objektive i alt vi foretok oss. Som andre mennesker skjønte vi at vår bakgrunn og kultur, våre politiske oppfatninger og ulike fordommer påvirket oss i vårt arbeid. Vi velger ut de sakene vi foretrekker (ikke bestandig kun ut fra et såkalt faglig motiv) og vi foretar våre ulike vinklinger. Nå mer enn tidligere ut fra hva som selger best (det tilfredsstiller sjefen), men også ut fra våre politiske/verdisynspunkter.

Personlig har jeg lenge hevdet, og i den senere tid også fått delvis medhold fra pressefolk fra venstresiden, at norsk presse aldri er så lite nøytral og så lite objektiv som i dekningen av Midtøsten-konflikten der den eneste demokratiske staten, Israel, er den store, stygge ulven.

Sammen med USA. Forstå det den som kan.

Uansett, vi bør ikke ignorere at to av tre norske journalister tilhører venstresiden. Det er et faktum vi skal leve med, ser det ut til. Derfor har vi alle grunn til å forhindre at folk flest får inntrykk av en «venstrevridd» norsk presse. Norske journalister ligger som yrkesgruppe langt nok nede på troverdighetslisten som det er!

Powered by Labrador CMS