TV 2s profilerte krimreporter Kadafi Zaman. Foto: Martin Huseby Jensen
TV 2s profilerte krimreporter Kadafi Zaman. Foto: Martin Huseby Jensen

Terrortiltalte ville banke opp Kadafi

Oslo tinghus (JOURNALISTEN): TV 2s reporter Kadafi Zaman skulle gis juling av terrortiltalte. Det kommer fram under avlytting. 

Publisert Sist oppdatert

To dager etter at broren Egzon døde snakket en av de terrortiltalte, Valon Avdyli om at Kadafi Zaman burde fått juling i en samtale med medtiltalt Djibril Abdi Bashir. Hele samtalen ble avlyttet av PST.

– Han der pakkisen. Han som sverter islam. Den skitne apostelen. Jeg skal dra ham inn i leiligheten og banke ham og si han trengte seg inn i leiligheten, sier Valon i opptaket. 

- Hvem tenker du på, spør Bashir.

- Kadafi Zaman.

- Ingen som bryr seg om noe skjer med ham, sier Bashir.

Tidligere har Valon fortalt Bashir om medietrykket etter brorens død. 

- PST gir dem nummeret mitt, de skitne grisene. 

- Ikke snakk med noen, sier Bashir. 

- Hvem har gitt dem tillatelse til å ringe meg? 

- Det er verdt å banke på dem, sier Bashir og så forteller Valon om sin plan om Zaman kommer på døren hans.

[factbox:2-right]

Før retten spilte det aktuelle opptaket fra den 30.april i fjor, ba TV 2 retten om å få gjøre opptak av lyden for kringkasting. TV 2 argumenterte at det var i offentlighetens interesse at deler av samtalen som omhandlet deres egen reporter ble gjengitt.

De tiltaltes forsvarere så det annerledes. Djibril Abdi Bashirs forsvarer Fredrik Brodwall viste til atdet i utgangspunkt var begjært lukkede dører og at konsekvensen ved at dette var blitt avvist, var at de tiltalte ved flere anledninger ikke ville svare på spørsmål. 

– Min klient har familie og skal ha et liv etter dette, sa han. 

Mindre rosende

Valon Avdylis advokat Christoffer Falkeid argumenterte med at det ikke var grunnlag for å fravike domstollovens paragraf 131 a første og andre ledd (se faktaramme).

[factbox:1-right]

– Samtalen inneholder mindre rosende omtale av reporteren i TV 2. Det handler ikke om TV 2 eller reportene, men deltagelse i en organisasjon. Dette er glimtvise opptak som vil gi skjevt bilde av saken. 

Også tiltalte Valon Avdyli ønsket kommentere begjæringen fra TV 2. 

– I det tidspunktet her pleide mange av journalistene å dukke opp på døren. Det var ikke enkelt. Den navngitte journalisten sender melding til min bror og skriver at “jeg skal skrive dette og dette så best at dere tar telefonen når jeg ringer”. Jeg var veldig sint på dette tidspunktet og burde ikke sagt det jeg gjorde. 

TV 2s Kadafi Zaman sier til Journalisten at han ikke har sendt noen melding til de tiltalte. Ei heller har han vært på døren til familien. Zaman forklarer at han ikke visste om omtalen av ham selv før han ble gjort oppmerksom på dette dagen før retten spilte disse av.

Etter tett på én times vurderinger kom retten fram til at opptakene ikke skal utleveres. Den aktuelle delen av telefonsamtalen skjedde to dager etter at broren ble drept og Volan er preget av dette, redegjorde rettens formann: 

– Retten kan ikke se at samtalen i seg selv har offentlig interesse som kan begrunne unntak fra domstolloven. Dette er en enstemmig beslutning.   

Reaksjoner etter brorens død

Før retten spilte av det aktuelle opptaket, ble flere andre samtaler hørt gjennom. en samtale handler om dødsfallet til Egzon Avdyli og hvordan hans brødre reagerte på nyheten. De snakker om at han når var i paradis, om et bilde av den avdøde og klær de to brødrene Vasir og Volan har kjøpt til ham for å sende i en pakke til Syria. 

På spørsmål fra sin advokat forteller Vasir om en vanskelig tid etter broren er drept. Han tenker ikke klart, sier han, og sier angivelig mye rart. Han forklarte i retten at med oppslagene i mediene, kom det hele tiden opp. Men ingen journalister kom på døren mens han var hjemme. Han forteller at medietrykket var vanskelig for moren. Hun kunne ikke lese nyheter uten å se bilder av den avdøde sønnen uten å se bilder og overskrifter.

Ubehagelig

– Det er klart det er ubehagelig, men trusler fra dette miljøet mot pressen er ingen overraskelse, sier Kadafi Zaman til Journalisten.

Den profilerte TV 2-reporteren er ikke fremmed for trusler. Da han rapporterte direkte fra arrestasjonen av mulla Krekar på Tøyen for nesten tre år siden, ble det kastet stein mot ham. Under Pegidas demonstrasjon i midten av januar i år, ble han kalt muslimjævel

Zaman sier han er glad for at opptakene bringer samtalene mellom de tiltalte ut i dagslys. 

– Vi må fortsette å gjøre jobben vår. Det er viktig at slikt kommer ut. Det som er spesielt med denne saken er at det er opptak som de tror ingen har hørt, eller lytter. 

Powered by Labrador CMS