Støttespillere til WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange utenfor rettslokalet i London 20. april. Domstolen besluttet å overlate utleveringssaken til innenriksminister Priti Patel.

Reportere uten grenser ber igjen om at Assange ikke utleveres til USA

Ber også om at han umiddelbart løslates fra fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Storbritannia må ikke utlevere Wikileaks-gründer Julian Assange til USA, ber presseorganisasjonen Reportere uten grenser (RFS).

RFS viser til hensynet til pressefriheten og ber også om at Assange umiddelbart løslates fra fengsel.

I et åpent brev til Storbritannias innenriksminister Priti Patel ber de henne om å avvise USAs utleveringsbegjæring. Brevet er signert av i alt 19 organisasjoner, deriblant Norsk PEN.

Blir Assange utlevert, risikerer han å bli dømt til opptil 175 års fengsel for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon om blant annet USAs krigføring i Irak.

I løpet av knapt to uker må Patel ta en beslutning om hvorvidt Assange skal utleveres, men han kan fortsatt anke avgjørelsen til høyesterett.

Assange har sittet innesperret i høysikkerhetsfengselet Belmarsh utenfor London siden 2019. Før dette tilbrakte han sju år i Ecuadors ambassade i London i frykt for å bli utlevert til Sverige, der han tidligere var siktet for overgrep mot to kvinner, og derfra til USA.

Powered by Labrador CMS