Over hundre leger anklager Storbritannia for å nekte Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skikkelig helsehjelp. Her en demonstrant foran en rettsbygning i London i slutten av januar.
Over hundre leger anklager Storbritannia for å nekte Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skikkelig helsehjelp. Her en demonstrant foran en rettsbygning i London i slutten av januar.

Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange

Mener han utsettes for psykologisk tortur.

Publisert

Over hundre medisinske fagpersoner anklager Storbritannia for å nekte Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skikkelig helsehjelp.

Legene oppfordrer britiske myndigheter om å stoppe den «psykologiske torturen og medisinske forsømmelsen av Julian Assange … før det er for seint».

– Dersom Assange skulle dø i et britisk fengsel, noe FNs spesialrapportør for tortur har advart mot, vil han ha blitt torturert til døde, skriver gruppen Leger for Assange i et brev til det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Gruppen peker på at mye av torturen har skjedd i fengselets sykestue og at legene ikke kan finne seg i at dette skjer.

USA krever den 48 år gamle australske statsborgeren utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder graderte amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

Assange ble i 2010 ettersøkt av Sverige, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Etter at britisk høyesterett fastslo at han kunne utleveres til Sverige, søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

I april i fjor ble han kastet ut av ambassaden, pågrepet av britisk politi og dømt til 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsvilkårene. Samtidig ble det tatt ut spionasjetiltale mot ham i USA.

I november pekte FNs spesialrapportør for tortur, Nils Melzer, på at den britiske regjeringen hadde vist forakt for Assanges rettigheter og integritet ved å ignorere rådene fra helsepersonell som har besøkt Assange i fengselet i London.

Melzer mener Assange, som levde i Ecuadors ambassade i sju år, viste «alle symptom som er typisk for vedvarende psykisk tortur».