Tusener av mennesker marsjerte lørdag gjennom London for å kreve at Julian Assange ikke utleveres til USA.
Tusener av mennesker marsjerte lørdag gjennom London for å kreve at Julian Assange ikke utleveres til USA.

Tusener demonstrerer for Assange i London

Mener det er en trussel mot pressefriheten.

Publisert

Mange kjendiser, musikere og politikere deltok i en demonstrasjon i London lørdag mot at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange utleveres til USA.

Assanges far John Shipton fikk følge av blant andre klesdesigneren Vivienne Westwood som talte, og sangeren Chrissie Hynde og Pink Floyd-musiker Roger Waters som spilte.

Også den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis, produsent Brian Eno og rapperen MIA deltok i marsjen gjennom sentrum av London.

USA har siktet Assange for spionasje etter at Wikileaks offentliggjorde hundretusener hemmelige amerikanske dokumenter, blant annet om krigen i Irak. Om han blir funnet skyldig, kan han dømmes til 175 års fengsel.

Assange på sin side sier at han opptrådte som journalist og derfor er beskyttet av ytringsfriheten.

Demonstrasjonen i London fant sted i forbindelse med et rettsmøte mandag der det skal avgjøres om Assange skal utleveres til USA.

Borgerrettighetsgrupper, menneskerettighetsgrupper og journalistorganisasjoner, inkludert Amnesty International og Reporters Without Borders, har bedt USA droppe saken, som de kaller en farlig trussel mot pressefriheten.

Assange befinner seg for tiden i Belmarsh-fengselet etter å ha tilbrakt sju år i Ecuadors ambassade i London.

Powered by Labrador CMS