Julian Assange fotografert etter athan fikk sin dom i Southwark Crown Court i London 1. mai. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB scanpix

Julian Assange dømt til nesten ett års fengsel

Ba om unnskyldning.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange er dømt til nesten ett års fengsel for i 2012 å ha brutt betingelsene for løslatelse mot kausjon.

I en domstol i London ble Assange onsdag dømt til 50 ukers fengsel. Dommeren sa det var vanskelig å forestille seg et mer alvorlig tilfelle av denne typen lovbrudd.

Før straffeutmålingen ba 47-åringen om unnskyldning. I et brev lest opp i retten hevder Assange at han i 2012 søkte tilflukt i Ecuadors ambassade fordi han var overveldet av frykt for å bli utlevert til USA.

Tilhengere av Assange demonstrerte utenfor domstolen, og noen var også til stede i retten. WikiLeaks beskriver dommen på Twitter som sjokkerende.

Pågrepet på ambassade

Assanges ambassade-asyl varte i til sammen nesten sju år. I forrige måned tillot ecuadorianske myndigheter at britisk politi fikk komme inn i ambassaden for å pågripe WikiLeaks-grunnleggeren.

Kort tid senere ble det bekreftet at han i hemmelighet var siktet i USA og at amerikanske myndigheter vil ha ham utlevert – noe Assange i årevis hadde mistenkt.

Siktelsen i USA dreier seg om medvirkning til hacking og datakriminalitet.

Torsdag skal Assange igjen møte i retten i London, og da er det USAs utleveringsbegjæring som skal behandles.

USAs krigføring

Bakgrunnen for at Assange i sin tid ble pågrepet i Storbritannia i 2010, var anklager om at han hadde begått seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.

Svensk påtalemyndighet krevde lenge å få Assange utlevert, men kravet ble til slutt droppet.

Assange var i 2006 med på å grunnlegge nettstedet WikiLeaks, som har publisert store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

I 2010 offentliggjorde nettstedet et videoopptak av et amerikansk kamphelikopter som drepte to journalister og flere andre sivile i Irak. Deretter ble flere hundre tusen amerikanske hemmelige dokumenter publisert.

WikiLeaks fikk igjen en rolle i amerikansk politikk under valgkampen i 2016, da nettstedet offentliggjorde informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton.

Deler av informasjonen antas å stamme fra russere som klarte å hacke seg inn på epostkontoer som tilhørte medlemmer av Det demokratiske partiet.

Powered by Labrador CMS