Wikileaks-grunnlegger Julian Assange fotografert i mai 2019. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Wikileaks-grunnlegger Julian Assange fotografert i mai 2019. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Leger frykter for helsen til Assange i britisk fengsel

Skriver åpent brev til innenriksministeren.

Publisert Sist oppdatert

Mer enn 60 leger skriver i et åpent brev at de er bekymret for Julian Assanges helse, og frykter at Wikileaks-grunnleggeren kan dø i britisk fengsel.

Den 48 år gamle australieren sitter fengslet i Storbritannia i påvente av en avgjørelse om hvorvidt han skal utleveres til USA.

I et brev til innenriksminister Priti Patel, ber legene om at Assange skal flyttes fra Belmarsh fengsel sørøst i London til et universitetssykehus. Legene er fra USA, Australia, Storbritannia, Sverige, Italia, Tyskland, Sri Lanka og Polen.

– Vi skriver dette åpne brevet som medisinske leger for å uttrykke våre seriøse bekymringer for den fysiske og mentale helsen til Julian Assange, heter det i det 16 sider lange brevet.

– Kan dø i fengsel

Legene baserer sin vurdering på observasjoner fra øyevinter om Assanges oppmøte i retten den 21. oktober i London, og på en rapport av Nils Melzer, FNs spesialrapportør mot tortur.

Lege er usikre på om Wikileaks-grunnleggeren vil være oppegående nok til å gjennomgå utleveringshøringen som skal skje i februar.

– Dersom en rask utredning og behandling ikke finner sted, har vi reelle bekymringer for at Mr. Assange kan dø i fengsel. Den medisinske situasjonen er dermed presserende, skriver legene.

USA krever Assange utlevert

Da Assange for første gang viste seg offentlig etter seks måneder, i et rettsmøte forrige måned, så helsetilstanden hans ut til å være svekket.

Wikileaks-grunnleggeren søkte i 2012 tilflukt i Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var anklaget for seksuelle overgrep.

Han ble pågrepet i april i år da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen.

USA krever Assange utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder graderte amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.