WikiLeaks grunnlegger Julian Assange fotografert gjennom en dør på Equadors ambassade i London. Foto: Reuters / NTB scanpix
WikiLeaks grunnlegger Julian Assange fotografert gjennom en dør på Equadors ambassade i London. Foto: Reuters / NTB scanpix

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange siktet av amerikanske myndigheter

Skal være «hemmelig siktelse».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange er siktet av amerikanske myndigheter, men det er foreløpig uklart nøyaktig hva de har siktet ham for.

Washington Post skriver at påtalemyndigheten ved en glipp la fram rettsdokumenter der det fremgikk at det var tatt ut siktelse mot australieren.

Assanges navn ble nevnt to ganger i en sak i Virginia i august som ikke hadde noe med ham å gjøre, men hvor det argumenteres med bevisforspillelse om opplysninger om etterforskningen blir kjent.

Statsadvokat Kell S. Dwyer ba en dommer om å holde siktelsen for seg selv og skrev at «grunnet siktedes spesielle situasjon og publisiteten som omgir saken, er det sannsynlig at ingen annen fremgangsmåte vil bidra til å holde det skjult at Assange er blitt siktet.»

Dwyer skrev videre at opplysningen ikke måtte offentliggjøres før Assange var pågrepet.

Statsadvokaten arbeider også med WikiLeaks-saken og de som har kjennskap til hva som skjedde, sier at det Dwyer kom i skade for å opplyse, er korrekt.

Russersporet

Ethvert søksmål mot Assange kan kaste lys over hvorvidt Russland samarbeidet med Donald Trumps valgkampapparat for å påvirke utfallet av presidentvalget i 2016. Det kan også tyde på at den amerikanske påtalemyndigheten har bestemt seg for å gå hardere til verks mot WikiLeaks.

Det er ikke klart hva Assange er siktet for. Han oppholder seg fortsatt i Ecuadors ambassade i London, der han har bodd siden 2012. Men i fjor kunngjorde avgåtte justisminister Jeff Sessions at USA prioriterer å pågripe 47-åringen.

Spesialetterforsker Robert Mueller har gransket om medarbeidere i Trumps valgkampanje hadde inngående kjennskap til eposter stjålet fra Demokratene og Hillary Clinton som WikiLeaks la ut. Mueller har tiltalt en rekke navngitte russere som skal ha stått bak datainnbruddet der epostene ble stjålet.

Enhver pågripelse her vil føre til et betydelig skritt videre i etterforskningen, siden de også undersøker informasjonsutveksling mellom hackergruppen og kretsen rundt president Donald Trump, inkludert hans tidligere politiske rådgiver Roger Stone og forfatteren og konspirasjonsteoretikeren Jerome Corsi.

– Uansvarlig

En av Assanges advokater, Barry Pollack, sier at det er «en farlig vei å gå for et demokrati» når en regjering velger å sikte noen for å publisere sann informasjon, ifølge The Guardian.

– Det eneste som er mer uansvarlig enn å sikte en person for å publisere sannheten, ville være å legge inn opplysninger som tydeligvis ikke var ment for offentligheten og uten å varsel Assange, sier han.

Ettersom det ikke finnes noen utleveringsavtale mellom Storbritannia og Ecuador, kan ikke Assange pågripes inne på ambassadeområdet i London. Han har derfor blitt værende der i frykt for å bli utlevert til USA.

Julian Assange tror selv han vil bli tiltalt for å ha offentliggjort lekkasjer på WikiLeaks om mulige amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, samt hemmelig kommunikasjon i det amerikanske diplomatiet.

Powered by Labrador CMS