Tomt i Fredrikstad

Innerst i 700 kvadratmeter kontorlandskap sitter to personer. Resten av pultene i hovedkvarteret til Kanal 24 står tomme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er mandag formiddag. Studio ligger i mørke, ingen snakker på møterommet. Det svære, åpne kontorlandskapet i det gamle gule verftsbygget på Glommen brygge ser folketomt ut. Men gjennom glassveggen skimter vi en person i andre enden av lokalet. Han reiser seg når vi trykker på ringeklokka. Det er vaktsjefen, viser det seg.

Vanlig

Jens Egil Heftøy er riktignok ikke helt aleine. Han har selskap av avvikler Christina Neumann, og snart to til. Men det er vel strengt tatt litt få til å være hovedkontoret i en radiokanal med 60 ansatte. Hvor er alle sammen?

– Det er bare oss her nå, pluss staben i Oslo da, sier Heftøy, og nikker mot en skjerm på veggen foran seg. Bildet viser en gjeng reportere på Kanal 24s avdelingskontor. Et tilsvarende kamera overvåker pultene i Fredrikstad.

– Er det vanlig at dere er så få her?

– Det varierer, og etter hvert kommer nok noen flere. Men det er ganske vanlig, ja, sier vaktsjefen.

Primtime

Vi forklares at nyhetene og programmene i primetime sendes fra Oslo. I Fredrikstad handler det om nyhets- og programavvikling og noe preproduksjon av programmer. Kveldsskiftet og natta går herfra. Det krever ikke mange folk. Nyhetsarbeid derimot må foregå fra Oslo. Det er der ting skjer. At politikere gjør radiokanaler til distriktspolitikk er tullete. Det er Heftøy og Neumann skjønt enige om. Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen mener noe annet. Han gikk nylig ut med krav om at kanalen må bli i byen, uansett hvem som blir eier i framtida.

– Det er umulig å kombinere kravet om selvstendig nyhetsdekning med kravet om å være lokalisert utenfor Oslo. Nyhetsreporterne kan gjøre telefonintervjuer herfra, men det blir det ikke god radio av, sier Heftøy.

– Fredrikstad er upraktisk og langt av gårde. Men lokalene er mye flottere enn i Oslo. Her er det iallfall deilig og luftig, smiler Neumann.

Tyngdepunktet flyttet

«Konsesjonærens hovedkontor og den sentrale redaksjonen skal ligge i Fredrikstad» lyder konsesjonsvilkåret. Derfor har Kanal 24 i snart fire år hatt adresse Kråkerøyveien 2. I starten var det mange som laget reportasjer i Oslo, men redigerte i Fredrikstad. Det er det ikke lenger og flere programmer enn før sendes fra hovedstaden.

– Tyngdepunktet er helt klart i Oslo. Om det er riktig eller ikke får ledelsen svare på, sier Heftøy.

Vi ringer radiosjef Jan Erik Pedersen, i Oslo så klart.

– Det er nesten ingen på hovedkontoret, har dere snikflyttet?

– Nei, det har vi ikke. Det er ikke riktig. Avhengig av dagen vil det være fra fire-fem opp til 25 personer i Fredrikstad, sier Pedersen, og viser til at redaktørmøter og ledermøter foregår der.

– Det er gode lokaler, som vi trives godt i. Noen tidspunkter er det få folk der, men det vil det også være her i Oslo en fredag ettermiddag.

Uklokt

Men radiosjefen skulle gjerne vært kvitt dette konsesjonsvilkåret.

– Det er ingen hemmelighet at vi synes lokaliseringskravet er uklokt. Men det er som med fartsgrenser. Det må overholdes, selv om det ikke blir bedre radio av å tvinge folk til Fredrikstad. Vi får jo ingen av dem som har besluttet dette til å stille opp der, sier Pedersen.

Han påpeker at et program som Syttentretti ikke kan lages uten gjester i studio, og dem er det kamp om. Det gjelder ikke bare å være i Oslo, men helt sentralt i byen.

– Så det er på tide å flytte?

– Ja, det er det. Hensynet til publikum må veie tyngst. Nå eierskapet er avklart er det mulig vi tar en ny runde om lokalisering.

Bergen

TV 2, som i øyeblikket vurderer sitt eierskap, har søkt om å flytte kanalen til Bergen. Søknaden er ikke behandlet ennå.

– Hvis du kunne velge?

– Da skulle vi vært i Oslo med alt på ett sted. Det ville vært billigere og bedre for Kanal 24, sier Pedersen.

I det nesten tomme lokalet i Fredrikstad skjønner Heftøy at vi lurer på hva som ligger i begrepet hovedkontor.

– Men det står ikke noe om antall hoder som må jobbe i Fredrikstad, sier han.

– De mener sikkert at noen viktige funksjoner hører med i et hovedkontor?

– Jo, men når jeg er på jobb som vaktsjef, da er hovedpunktet her.

Powered by Labrador CMS