Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 ønsker en ny diskusjon om medienes omtale av selvmord. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 ønsker en ny diskusjon om medienes omtale av selvmord. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Redaktører ønsker ny diskusjon om omtale av selvmord

TV 2 har endret interne regler.

Publisert Sist oppdatert

Norske nyhetsredaktører ønsker en ny diskusjon om måten selvmord bør omtales i mediene. TV 2 har allerede innført en ny instruks.

TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække tok initiativ til en intern diskusjon i nyhetskanalen etter å ha sett TV 2-programmet Vårt lille land, skriver Klassekampen. I programmet forteller en mor om livet etter sønnens selvmord.

– Moren forteller at tabuet rundt å si at sønnen tok sitt eget liv er så sterkt at det hadde vært enklere for henne å si at sønnen døde i en ulykke. Min konklusjon er at vi i mediene har medvirket til å skape dette tabuet, sier Solbrække.

TV 2 skal ikke lenger bruke eufemismer som «personlig tragedie» eller «det skal ikke ha skjedd noe kriminelt» og heller skrive «selvmord» eller «tok sitt eget liv».

Vær varsom-plakatens punkt 4.9 som omhandler selvmord, fastslår at omtale bør unngås om det ikke er «nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov».

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG mener punktet bør formuleres mer konkret. Hun ønsker Solbrækkes initiativ til ny diskusjon velkommen.

– Vi ser at endringene i forrige runde ikke var nok. Det er fremdeles en berøringsangst i redaksjonene, og det er krevende å vite hvor man skal legge seg, sier hun.

Powered by Labrador CMS