NRKs språksjef Karoline Riise Kristiansen er fornøyd med at NRK har innfridd nynorskkravet.
NRKs språksjef Karoline Riise Kristiansen er fornøyd med at NRK har innfridd nynorskkravet.

NRK har innfridd nynorskkravet i 2021: Slo rekorden fra 2019

Tok seg opp etter en nedtur under pandemiåret 2020.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 slo NRK rekorden på nynorskkravet, da de innfridde kravet på 25,4 prosent av deres innhold på nett TV og radio på nynorsk, skriver NRK.no.

Språksjefen i NRK, Karoline Riise Kristiansen, mener det skulle bare mangle.

– Det er en del av samfunnsoppdraget vårt at vi skal styrke, utvikle og bruke nynorsken, sier hun, ifølge NRK.

Myndighetene har siden 1970 stilt krav om at minst 25 prosent av NRKs innhold skal være på nynorsk. Det klarte de for første gang i 2019 (25,2 prosent), men sviktet under koronaåret 2020. Da ble tallet 24,2 prosent.

TV-kanalene best

Da NRK ikke nådde kravet i 2020, uttalte kringkastningsjef Thor Gjermund Eriksen at de skulle skjerpe seg.

– Jeg er svært glad for at vi nå oppfyller kravet og dermed gjør en god og viktig jobb for norsk språk, uttaler han til egen nettside.

TV-kanalene i NRK som troner med sin nynorskandel er NRK2 med 32,2 prosent, NRK3 med 31,2 prosent, og NRK Super med 28,1 prosent.

Fungerende leder i Noregs Mållag, Synnøve Marie Sætre, er fornøy med fremgangen, og mener særlig det er positivt at NRK når ut til barn og unge.

Samtidig håper hun at nynorskbruken i det skriftlige innholdet på nett vil øke, da denne lå på kun 18,8 prosent i 2021. I 2020 lå den på 17 prosent.

– Det er viktig å trekke frem at det har vært fremgang med nynorsken på nett, men der håper jeg de når 25 prosent i fremtiden, sier hun.

Powered by Labrador CMS