Frykter et nytt Rwanda

Sensur og voldstrusler i Kenya etter tvilsomt valg. Norsk journalist hadde praksis i Nairobi og er redd for hvor det bærer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lisa Rypeng hadde praksisjobb som fotograf i Kenyas hovedstad Nairobi i 2005 og rapporterte samtidig om pressefrihet og maktmisbruk til norske medier.

Myndighetene innførte rett før nyttår forbud mot levende nyhetsformidling. – Det kan innebære at rykter og desinformasjon preger opinionen, mener Reportere uten grenser.

Sikkerhetsminister John Michuki begrunnet forbudet mot direktesendte nyhetsinnslag på radio og fjernsyn med at sendingene kan misbrukes av folk som vil hisse til voldshandlinger.

Under teppet

Rypeng arbeidet i landets nest største avis, The Standard. – Stammemotsetningene var ikke-sak i mediene da jeg bodde i Nairobi, sier Rypeng til Journalisten. Men hun legger til at følelsen av at presidentens stamme kikuyo har store fordeler, alt da var ganske sterk.

– Stamme- og klanfølelsen er sterk under overflaten, sier Rypeng. Hun viser til hvordan informasjon fra statsråder og andre myndigheter systematisk tilflyter journalister med samme stammebakgrunn som kilden. Men mer alvorlig er det som skjer blant landets fattige.

Tvilsomt valg

Misnøyen med president Mwai Kibaki får nå også utslag i hat mot kikuyuene, mener Rypeng. De er Kenyas største stamme og har dominert politikk og næringsliv siden uavhengigheten i 1963.

Flere frykter hva som kan skje når opposisjonspolitikeren Raila Odinga torsdag etter planen arrangerer en millionmarsj mot et offisielle valgresultatet.

Odinga lå klart best an i meningsmålinger og da de første valgresultatene kom inn. EUs observatører og andre uavhengige kilder tror valget kan ha blitt manipulert da tellingen ble stanset midlertidig før Kibaki kom tilbake som vinner med en liten margin.

Stammehat

Kikuyuene utgjør bare 22 prosent av Kenyas befolkning. Odinga tilhører en annen stor stamme, luoene. Etter at volden mot presidentens stamme blusset opp søndag, frykter flere at hatet kan ta overhånd i Kenya.

– Det minner om Rwanda, sier Abdalla Burja, pensjonert professor og leder av en organisasjon for demokrati. Rypeng arbeidet bare tre måneder i Nairobi og er svært forsiktig med å spå hvordan krisen vil ende. Hun tror løsningen kan ligge i at Kibaki trekker seg som president og at landets fremste politikere skaper forsoning mellom stammer og sosiale lag:

– Det skal lite til før dette eksploderer.

Powered by Labrador CMS