Ketevan Kardavas bilde er blitt brukt verden over, så også i Norge. Her fra nettutgavene til VG, Dagbladet, Aftenposten og Nettavisen.
Ketevan Kardavas bilde er blitt brukt verden over, så også i Norge. Her fra nettutgavene til VG, Dagbladet, Aftenposten og Nettavisen.

– Det var min plikt som journalist å ta bildene

Mest hadde Ketevan Kardava lyst til å løpe til et sikkert sted, men journalistgjerningen veide tyngre.

Publisert Sist oppdatert

Den georgiske journalisten Ketevan Kardava var egentlig på vei til Genève for å dekke samtaler mellom Russland og hennes eget hjemland for den statlige TV-kanalen i Georgia når bombene smeller i Brussel.

Til Time Magazine forteller Kardava at vinduer og dører flyr rundt henne. Overalt er det støv og røyk etter at den første av selvmordsbomberne sprenger sin vest. Rundt henne er flere personer som har mistet bena sine. Det første som slo henne var å se om hennes egne ben fortsatt var der. Hun var i sjokk.

Ketevan Kardava rapporterer fra Osloetter 22. juli-terroreren. Skjermdupm fra reporterensegen YouTube-kanal
Ketevan Kardava rapporterer fra Oslo
etter 22. juli-terroreren. Skjermdupm fra reporterens
egen YouTube-kanal

Da den andre bomben sprenges løper alle for livet.

– Jeg hadde lyst til å løpe til et sikkert sted. Men jeg hadde også lyst til å fotografere. Som journalist er det min plikt å ta disse bildene og å vise verden hva som skjer. Dette var klart for meg siden jeg var den eneste journalisten på akkurat dette stedet.

Det første bildet hun tar en av en kvinne i gul jakke. Kardava forteller at kvinnen var i sjokk. Det var ingen gråt, ingen rop - men et blikk fylt av frykt. Hun spurte ikke om navnet hennes før hun begynte å fotografere et annet offer. Den tidligere belgiske basketballspilleren Sebastien Bellin.

Til slutt blir hun tvunget til å forlate flyplassen.

– Jeg håper de har det bra.

I løpet av et par timer blir fotografiet bildet som definerer terrorangrepene på Zaventem-flyplassen i Brussel 22. mars i år.

 

Powered by Labrador CMS