Anne Hafstad adfvarer mot Datalagringsdirektivet. Foto: Birgit Dannenberg
Anne Hafstad adfvarer mot Datalagringsdirektivet. Foto: Birgit Dannenberg

Ingen vannverksak uten kildevern

Anne Hafstad tror ikke de hadde klart å grave fram vannverksaken med Datalagringsdirektivets svekkede kildevern.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere Skup-vinneren fra Aftenposten sier til NRK.no at hun frykter kildevernet svekkes dersom politiet får en lavere terskel for å overvåke innbyggerne. I så fall mener hun det er en trussel for den gravende journalistikken.

– Den største utfordringen er hva kildene selv vil føle. At de ikke kan føle seg så trygge som i dag, og dermed vegrer seg og ikke tipser pressen om saker som så til de grader burde komme fram i lyset, sier den profilerte gravejournalisten til NRK.no.

Ikke tatt hensyn

Ina Lindahl, som er advokat i Norsk Journalistlag, sier at slik departementene legger opp til nå, er det overhodet ikke tatt hensyn til journalisters rett til kildevern. Hun mener Stortinget er nødt til å ta hensyn til kildevernet, dersom Datalagringsdirektivet skal bli en del av lovverket i Norge.

Kildevern en forutsetning

Hafstad trekker fram vannverksskandalen på Romerike som eksempel på sak det ville vært umulig å grave fram med et svekket kildevern.

– Forutsetningen for vår første kilde var at vi garanterte ham full anonymitet.

Direktivet har høringsfrist på Stortinget 12. april, og NJ-advokat Lindahl har tidligere slaktet Stortingets høringsrunden.

Powered by Labrador CMS