Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall

Peter Madsen mishandlet Kim Wall på det groveste før hun døde

Peter Madsen er tiltalt for å ha mishandlet den svenske journalisten Kim Wall på det groveste, før han drepte henne om bord i ubåten sin i fjor sommer. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke ble det kjent at Madsen er tiltalt for overlagt drap på Wall. Påtalemyndigheten vil kreve livsvarig fengsel for 46-åringen.

Ifølge tiltalen hadde den danske ubåtbyggeren planlagt drapet på 30 år gamle Wall i detalj og tatt med seg flere redskaper til bruk under mishandlingen av henne.

Dumpet liket

Wall ble ifølge tiltalen bundet fast og påført en rekke stikk og slag om bord i Madsens ubåt, før han slo henne i hjel, parterte liket og dumpet det i Køge Bugt sør for København.

Fakta om ubåtsaken i Danmark

* Den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30) forlot havnen i København 10. august, i Madsens privatbygde ubåt. Wall var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, 31. august, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

* Madsen ble varetektsfengslet og først siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Under fengslingsmøtet 5. september ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

* Madsen har tilstått å ha partert kroppen og dumpet likdelene i sjøen.

* Madsen har hele tiden nektet for å ha drept Wall og sier hun døde som følge av en ulykke om bord på ubåten, men han har flere ganger endret forklaring om hvordan det skjedde.

* 16. januar opplyste dansk politi at Madsen er tiltalt for overlagt drap på Wall. Dom i saken ventes 25. april. Påtalemyndigheten vil kreve Madsen dømt til fengsel på livstid, sekundært legge ned påstand om forvaring.

(Kilde: NTB-Ritzau)

Madsen senket deretter ubåten og hevdet å ha satt Wall i land i København flere timer tidligere.

Politiet fattet straks mistanke til Madsens forklaring og pågrep og siktet ham alt dagen etter for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Nektet

Ubåten ble hevet og gjennomsøkt av kriminalteknikere, og 21. august opplyste politiet at Madsen i avhør hadde fortalt at Wall døde i en ulykke om bord. Han nektet for å ha drept henne, men innrømmet å ha dumpet liket i sjøen.

Samme ettermiddag ble deler av liket funnet, og Madsen innrømmet etter hvert også å ha partert den svenske journalisten. Siktelsen mot ham ble deretter skjerpet til forsettlig drap.

Planla i detalj

Påtalemyndigheten fester ikke lit til Madsen påstand om at Wall døde som følge av en ulykke og mener å kunne føre bevis for at han planla å mishandle og drepe henne.

Madsen har gjennomgått en rettspsykiatrisk undersøkelse, og han anses for å være strafferettslig tilregnelig.

Rettssaken mot ham åpner i byretten i København 8. mars.

 

Powered by Labrador CMS