Illustrasjonsfoto. Foto: Flickr
Kina og Egypt fengsler flest journalister
Mens det på verdensbasis fengsles færre journalister i år, har forholdene forverret seg i Kina og Egypt.
Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
I Kina sitter nå 49 journalister i fengsel. Det er en økning fra 44 i fjor, og et rekordhøyt tall, skriver den amerikanske organisasjonen som kjemper for pressefrihet, Committee to Protect Journalists (CPJ).
Samlet sett har antall journalister som sitter fengslet i verden gått beskjedent ned fra høye tall de siste tre årene. I 2015 har CPJ registrert 119 journalister i fengsel. I fjor var det 221. Iran, Vietnam og Etiopia er land som har fengslet færre journalister, men CPJ skriver at det det fortsatt er frykt i landene fordi mange av dem som er sluppet fri er underlagt sterke restriksjoner, som for eksempel tvungen eksil.
Dobling i Tyrkia
Kina, Egypt og Tyrkia utmerker seg som de landene med flest journalister i fengsel. Og i ingen andre land har forholdene forverret seg raskere enn i Egypt, som nå er landet som fengsler nest flest journalister.
President Abdel Fattah al-Sisi fortsetter å bruke nasjonal sikkerhet som påskudd for å slå ned på dissens. I Kairo sitter 23 journalister fengslet, mot 12 for ett år siden. Så sent som i 2012 var ingen journalister i fengsel på grunn av sitt arbeid i Egypt.
Forholdene har også blitt verre i Tyrkia, som har doblet antall journalister i fengsel fra i fjor. Nå sitter 14 i fengsel. Landet slapp fri flere titalls journalister i 2014 etter å ha hatt flest journalister i fengsel to år på rad. Men med blant annet to parlamentsvalg og den syriske borgerkrigen, gjør nye arrestasjoner at Tyrkia nå er den femte verste fangevokteren av journalister globalt.