Illustrasjonsfoto. Foto: Flickr
Illustrasjonsfoto. Foto: Flickr

Kina og Egypt fengsler flest journalister

Mens det på verdensbasis fengsles færre journalister i år, har forholdene forverret seg i Kina og Egypt. 

Publisert Sist oppdatert

I Kina sitter nå 49 journalister i fengsel. Det er en økning fra 44 i fjor, og et rekordhøyt tall, skriver den amerikanske organisasjonen som kjemper for pressefrihet, Committee to Protect Journalists (CPJ).

Samlet sett har antall journalister som sitter fengslet i verden gått beskjedent ned fra høye tall de siste tre årene. I 2015 har CPJ registrert 119 journalister i fengsel. I fjor var det 221. Iran, Vietnam og Etiopia er land som har fengslet færre journalister, men CPJ skriver at det det fortsatt er frykt i landene fordi mange av dem som er sluppet fri er underlagt sterke restriksjoner, som for eksempel tvungen eksil.

Dobling i Tyrkia

Kina, Egypt og Tyrkia utmerker seg som de landene med flest journalister i fengsel. Og i ingen andre land har forholdene forverret seg raskere enn i Egypt, som nå er landet som fengsler nest flest journalister. 

President Abdel Fattah al-Sisi fortsetter å bruke nasjonal sikkerhet som påskudd for å slå ned på dissens. I Kairo sitter 23 journalister fengslet, mot 12 for ett år siden. Så sent som i 2012 var ingen journalister i fengsel på grunn av sitt arbeid i Egypt.

Forholdene har også blitt verre i Tyrkia, som har doblet antall journalister i fengsel fra i fjor. Nå sitter 14 i fengsel. Landet slapp fri flere titalls journalister i 2014 etter å ha hatt flest journalister i fengsel to år på rad. Men med blant annet to parlamentsvalg og den syriske borgerkrigen, gjør nye arrestasjoner at Tyrkia nå er den femte verste fangevokteren av journalister globalt.

Powered by Labrador CMS