Panama Papers, Aftenposten 3. april 2016
Panama Papers, Aftenposten 3. april 2016

Kina renser mediene for Panama-saker

Myndighetene har tatt grep for å fjerne artikler om Panama-dokumentene fra landets medier og kinesiske internettsøk.

Publisert Sist oppdatert
Kinesiske medier er underlagt sensur, og de lekkede dokumentene om bruk av skatteparadiser har etter alt å dømme fått tommelen ned av sensurmyndighetene.
 
Nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til instrukser som er gitt til landets journalister, hvor de beordres til å slette «alt innhold knyttet til Panama Papers-lekkasjen».

Stanser nettsøk

Den som prøver å søke på «Panama Papers» på kinesisk i Kina, får opp en advarsel. Her står det at søkeresultatet kan være i strid med gjeldende lover og regler og at det derfor ikke kan vises.
 
Landets statlige medier har, ikke overraskende, skrevet svært lite om saken, men kommunistpartiets engelskspråklige Global Times hadde tirsdag en lederartikkel om lekkasjen. Her står det at USA og vestlige medier bruker lekkasjen til å ramme politiske ledere i andre deler av verden. Russlands president Vladimir Putin trekkes fram som et eksempel.

– Småpoteter

Global Times’ lederskribent erkjenner at Islands statsminister og andre vestlige politikere også rammes av avsløringen, men kaller dette «småpoteter» i den vestlige mediedekningen.
 
En talsmann for Putin har tidligere hevdet at noen av journalistene som jobber med lekkasjen, har bakgrunn fra CIA og USAs utenriksdepartement. Opplysninger i de lekkede dokumentene tyder på at både venner av Putin og svogeren til Kinas president Xi Jinping har plassert penger i skatteparadiser.
Powered by Labrador CMS