IFJ dropper OL-armbånd

Protester og kritikk, ikke minst fra norsk hold, har ført til at det internasjonale journalistforbundet gir opp planene om armbånd for pressefrihet i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det samme gjør initiativtakerne til aksjonen, Dansk Journalistforbund (DJ). Dermed vil de om lag 30.000 journalistene som skal dekke Beijing-OL ikke få utlevert armbånd med påskriften «Play the game for media freedom».

I Norge haglet kritikken raskt over prosjektet, både fra Beijing-korrespondenter og sportsjournalister. 11. april tok Norsk Journalistlag avstand fra OL-armbånd for journalister, med den begrunnelse at journalister bør forholde seg nøytrale.

Beijing-korrespondentene advarte

Siden har saken blitt diskutert i andre land, blant journalister, redaktører og fagforbund. Ifølge DJ er det spesielt kraftige advarsler fra de internasjonale korrespondentene i Beijing som har ført til at DJ og International Federation of Journalists dropper ideen om journalistarmbånd.

– Vi som ansvarlig organisasjon skal naturligvis lytte til de medlemmene som har inngående kjennskap til landet, slik korrespondentene har, uttaler DJ-leder Mogens Blicher Bjerregård i et innlegg som ble publisert på forbundets hjemmeside mandag.

Dialog

Bjerregaard er nettopp kommet hjem fra Kina, der han deltok i en IFJ-delegasjon som undersøkte vilkårene for den frie presse i landet.

– Istedenfor armbåndene skal vi åpne den døren for dialog som vi har fått satt på klem, og kjempe for pressefriheten via den veien, sier Bjerregård.

Powered by Labrador CMS