Frihetspris til kinesisk journalist for andre år på rad

GÖTEBORG (Journalisten): For første gang siden 1961 ble Den Gylne Penn tildelt journalister fra samme land to år på rad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den kinesiske journalisten Li Changqing ble mandag tildelt en av verdens gjeveste pressefrihetspriser, Den Gylne Penn, in absentia.

Prisutdelingen fant sted under åpningen av World Asssociation of Newspapers’ kongress i Göteborg, men både Changqing selv, så vel som hans kone og datter ble nektet å reise til Sverige for å motta prisen.

Kinesisk journalist også i fjor

I fjor ble den prestisjetunge prisen tildelt Changqings landsmann, Shi Tao, som har sonet fire år av en ti år lang fengselsstraff. Changqing selv er nettopp løslatt etter å sonet tre år for fabrikkering av falske rykter etter at han avslørte et utbrudd av denguefeber før helsemyndighetene i hans hjemby hadde informert innbyggerne om epidemien.

– Jeg er veldig klar over at dette ikke bare er en æresbevisning til meg spesielt, men også en generell pris til alle mine kolleger som er modige nok til å gjøre en innsats for ytringsfriheten, spesielt de i Kina, sa Changqing i en uttalelse.

– Det er en risikabel jobb å være journalist i Kina. For å være en god journalist trenger du ikke bare klokhet, men også moralsk mot, sa Changqings studievenn Li Jianhong, som mottok prisen på vegne av den kinesiske journalisten og leste hans takketale. Jianhong ble selv kidnappet og arrestert før hun flyktet fra Kina.

Holder ikke olympiske løfter

Kina er et av de landene som setter flest folk bak lås og slå på bakgrunn av deres ytringer. For tiden sitter det 30 kinesiske journalister i fengsel, sa George Brock, redaktør for britiske The Times og avtroppende leder av World Editors Forum (WEF) under prisseremonien.

– Til tross for løftene Kina ga i søknaden om OL i 2008 om å forbedre forholdene for journalister, har landet fortsatt sin undertrykkende politikk. Myndighetene spekulerer kynisk i at verken Den olympiske komité eller det internasjonale samfunnet krever at de overholder reformløftene sine, sa han.

Les hele Changqings takketale her og Dagens Nyheters intervju med prisvinneren her.

Powered by Labrador CMS