NJs nestleder Kjetil Haanes drar til Gaza. Foto:Kathrine Geard
NJs nestleder Kjetil Haanes drar til Gaza. Foto:Kathrine Geard

Haanes klar for Gaza

NJs nestleder drar til Gaza med IFJ for å granske mulige angrep på mediene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kjører åtte representanter fra den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) inn i Gaza. Målet er å studere om det er skjedd bevisst bombing av medieinstitusjoner og journalister. Med i delegasjonen er NJs nestleder Kjetil Haanes.

Krav på beskyttelse

– Vi skal forsøke å finne ut om journalister og medieinstitusjoner har vært bevisste mål fra Israels side, sier Haanes.

Han viser til at dersom det er tilfelle, er det et alvorlig brudd på folkeretten i og på Sikkerhetsrådets resolusjon 1738, som beskytter journalister og medieansatte i konfliktsoner.

Ifølge Haanes skal journalister ha samme beskyttelse som sykehus og humanitære organisasjoner.

– Har det vært bevisst bombing, så er det alvorlig.

Flere bombet

To radiostasjoner, en tv-stasjon og et mediesenter hvor flere utenlandske medier holder til, er blitt bombet under krigshandlingene. Sist var Al-Shuruq-tårnet, som ble bombet på torsdag. Her holder blant annet Reuters, Al-Arabyia og Abu Dhabi TV til. To journalister ble skadd i angrepet.

Delegasjonen fra IFJ skal møte representanter fra det palestinske journalistforbundet og snakke med menneskene som arbeidet på de aktuelle stedene. Haanes forklarer at IFJ har bedt FN granske om israelerne bevisst har bombet mediemål.

– Vi klarer ikke gjennomføre en gransking på så kort tid selv. Det blir en observasjon som vi vil jobbe videre med. Situasjonen er fullstendig uholdbar. De har stengt grensen og samtidig bombet institusjoner hvor palestinske journalister har arbeidet, sier han oppgitt.

Støtte

Det var IFJ som tok kontakt med Haanes for å høre om han ville bidra. NJs nestleder representerer de nordiske landene i delegasjonen. Han forklarer at de flyr til Egypt på onsdag og reiser inn til Gaza via landet på torsdag. Det er uvisst hvor lenge IFJ-delegasjonen vil oppholde seg i landet.

– Det er også en støtte til palestinske kolleger. Og vi skal bidra til å bygge opp og sikre journalistikken på Gaza.

Det vil bli holdt pressekonferanse i Egypt til helgen.

Powered by Labrador CMS