I sommervarmen har Rett24-redaktør Kjetil Kolsrud flyttet hjemmekontoret fra Oslo til Homborsund.
I sommervarmen har Rett24-redaktør Kjetil Kolsrud flyttet hjemmekontoret fra Oslo til Homborsund.

– Jeg har en litt barnslig glede av å lage en avis helt uten statsstøtte og helt uten betalende lesere

Rett24 overgår redaktørens egen spådom om vekst.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ligger an til å doble omsetningen, sa Rett24-redaktør Kjetil Kolsrud til Journalisten da vi intervjuet ham i slutten av mai i fjor. Nå har fasiten kommet. Og Kolsrud bommet kraftig på prognosen.

– Regnskapet for 2020 er ikke levert ennå, men tallene er klare. Vi omsatte i fjor for ganske nøyaktig 3,7 millioner kroner, opp fra 1,5 i 2019. Det vil si en omsetningsvekst på nesten 150 prosent fra 2019 til 2020, sier Rett24-redaktøren.

Doblet antall ansatte

Rett24 AS ble stiftet i 2017, og de første årene drev Kolsrud selskapet alene. Men fra nyttår i fjor har de vært to ansatte. Kolsrud som ansvarlig redaktør og daglig leder - pluss den som skriver det aller meste, og utviklingsredaktør Runar Myklebust. Etter at Myklebust gikk inn har Rett24 blant annet utviklet et videosystem, slik at de har kunnet strømme saker fra Høyesterett og EFTA-domstolen.

Uten eget kontor, og med lave kostnader ellers, går selskapet med det Kolsrud beskriver som et «sunt overskudd».

– Dette overskuddet er brukt til å bygge opp en solid egenkapital i selskapet, slik at vi har stor fleksibilitet med hensyn til videre veivalg. Ved behov kan vi med andre ord gire opp veldig raskt. Inntil videre holder vi imidlertid stø kurs, og fortsetter med å bygge publikum, merkevare og omsetning stein på stein.

Penger på bok

– Hva legger du i en solid egenkapital?

– Selskapet har pr 1. juli en kontantbeholdning på rundt 4 millioner kroner, etter et svært godt 2021 så langt. Vi omsatte for tre millioner i første halvår, og har ambisjoner om å fortsette veksten.

2021 så langt oppsummerer Kolsrud slik:

  • Sidevisninger totalt: Opp 20 prosent til 3,1 millioner totalt
  • Sidevisninger førstesiden: Opp 23 prosent
  • Sidevisninger stilling ledig: Opp 80 prosent
  • Omsetning: Opp 81 prosent

– Vi ligger normalt på mellom 20.000 og 30.000 unike brukere i uken. I Norge er det drøyt 20.000 jurister, og våre leserundersøkelser forteller at 93 prosent av brukerne våre er jurister. Vi anser oss derfor for å ha mer eller mindre full dekning i målgruppa, og regner derfor ikke med å vokse noe særlig mer i antall brukere.

Liker å være åpen

– Da vi intervjuet deg i fjor fortalte du at dere hadde noen «abonnementsplaner» liggende i skuffen. Blir de liggende?

– Abonnementsplanene er faktisk lagt helt bort. Vi kunne kanskje økt inntektene med en million eller to ved å sette opp mur, og teknologien har vi jo allerede. Men jeg er kommet til at det ikke er verdt det. For det første tjener vi ganske godt allerede, for det andre liker jeg å være helt åpen, sier Kolsrud:

– Jeg har en litt barnslig glede av å lage en avis helt uten statsstøtte og helt uten betalende lesere. Vi er heller ikke avhengig av enkeltannonsører, ettersom vår kundegruppe består av hundrevis av småannonsører. På den måten får vi egentlig ikke bånd til noen. Det gir en voldsom frihet, fortsetter han.

– Til sist må jeg også rent personlig legge til at det er litt digg å ikke ha betalende lesere. Da kan de egentlig ikke stille krav. Om jeg har en dårlig dag kan de ikke klage. De har jo ikke betalt noe i alle fall! Pluss at det er veldig godt selvforsvar. Det er veldig vanskelig for konkurrenter å utfordre en gratisavis.

Frykter ingen

– Noen trusler du frykter kan forstyrre videre vekst?

– Vi ser jo at danske Watch Media er på vei inn i Norge, for eksempel. De driver blant annet Advokat Watch i Danmark. Kommer de til Norge med noe tilsvarende vil de møte et Rett24 med smekkfull krigskasse, null paywall og dedikerte lesere. Det er en konkurranse vi ikke frykter. Tvert imot. Vi liker konkurranse! Et marked uten konkurranse er ikke fritt.

Internasjonal redaktør Rasmus Emborg i Watch Media vil verken bekrefte eller avkrefte om det er aktuelt å lansere Advokat Watch i Norge. I en e-post til Journalisten skriver han:

– Vi tar ett skritt av gangen, og nye initativ melder vi om når vi er klare for det.

Powered by Labrador CMS