Juryen i sal 250 Oslo tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Tegnet av Ane Hem / NTB scanpix
Juryen i sal 250 Oslo tingrett ved ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Tegnet av Ane Hem / NTB scanpix

Høyesterett opprettholder forbudet mot å filme juryen i saken mot Eirik Jensen

Får ikke filme eller fotografere.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressen som dekker narkotika- og korrupsjonssaken mot Eirik Jensen, får ikke filme og fotografere juryen, selv om det er utenfor rettsforhandlingene.

Høyesteretts ankeutvalg fastholder i en kjennelse fredag at forbudet, som ble nedlagt av hoveddommeren før behandlingen Jensen-saken startet i Borgarting lagmannsrett, er i tråd med domstolloven. Loven gir dommeren anledning til å forby fotografering av jurymedlemmene for å sikre at forhandlingene blir gjennomført på en forsvarlig og verdig måte.

Kjetil Kolsrud, som driver nettstedet Rett24, anket lagmannsrettens kjennelse, men fikk ikke medhold.

Det betyr at det ikke bare er forbudt å filme jurymedlemmene i rettssalen, men også utenfor rettsforhandlingene; «Det vil si i tiden før rett settes om morgenen, i pausene og i forbindelse med at forhandlingene avsluttes for dagen. Forbudet gjelder også opptak av lagrettemedlemmene på vei til og fra rettsmøtet og under opphold i rettsbygningen», ifølge lagmannsrettens kjennelse.

– I dette tilfellet har retten laget et forbud basert på en ganske liberal tolkning av en regel som så langt jeg kan se ikke er ment å dekke akkurat denne situasjonen. Om anken ikke fører fram, håper jeg regjeringen kommer på banen og lager en tydelig regel som regulerer dette for fremtiden. Å godta forbud som ikke har tydelig forankring i loven er en «slippery slope» verken vi journalister eller noen andre er tjent med, fortsetter han, sa Kolsrud til Medier24 da han leverte inn anken.

Powered by Labrador CMS