Finansminister Siv Jensen legger fram statsbudsjettet. Mange av de som dekker politikk i mediene er menn, ifølge ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg
Finansminister Siv Jensen legger fram statsbudsjettet. Mange av de som dekker politikk i mediene er menn, ifølge ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg

Avdekker lav kvinneandel i mediene

Studie finner at kun en av fire saker skrives av kvinner.

Publisert   Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse fra Universitetet i Nordland som har undersøkt kjønnsfordelingen i utvalgte medier og som dosent Hege Lamark i journalistikk og førsteamanuensis Lisbeth Morlandstø som står bak.

21 prosent kvinnelige kilder

I en kommentar (krever betaling) i mandagens utgave av Dagens Næringsliv (DN) skriver de to at 74 prosent av sakene i deres materiale er signert mannlige journalister. I 26 prosent er avsendere kvinner.

«Dette er oppsiktsvekkende lavt, både sammenlignet med andre land og med tidligere norske studier,» skriver de to.

I nettaviser rapporterer de om 21 prosent kvinnelige kilder mot 79 prosent mannlige.

Lamark og Morlandstø trekker i kommentaren linjene helt tilbake til 1980-tallet, og skriver at lite har skjedd med kjønnsutviklingen i mediene siden 2001.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Peker på redaksjonene

De to spør om den dårlige kvinnerepresentasjonen skyldes speiling av samfunnet eller om det skyldes redaksjonene. Forskerne peker på redaksjonene for å finne svaret.

«Lav bevissthet rundt valg av kilder fører til at journalistene først og fremst velger kilder de kjenner fra før. Dermed har skjev kildebruk en tendens til å reproduseres,» heter det i kommentaren.

Sjefredaktørene Anders Opdahl i Nordlys og Tor Olav Mørseth i Adresseavisen støtter overfor Dagens Næringsliv (krever betaling) konklusjonene i undersøkelsen. Opdahl sier de lenge har ønsket å rekruttere flere kvinner til den mannsdominerte redaksjonene, og Mørseth sier det er en utfordring å trekke fram flere kvinnelige kilder.

Kvinneveksten stopper opp

Norsk Journalistlags medlemstatistikk forteller også om fortsatt en mannlig flertall blant journalistene. Ved utgangen av fjoråret utgjorde kvinnene 43,56 prosent av medlemmene av fagforeningen.

Det er en økning fra en andel på 26,8 prosent i 1987 og fra 39,1 prosent i 2001. Siden 2012 har andelen kvinner stått stille på 43-tallet.