Bjørgulv Braanen. Foto: Martin Huseby Jensen
Bjørgulv Braanen. Foto: Martin Huseby Jensen

Klassekampen vurderer å droppe distribusjonen av Ny Tid

Mener månedsavisen går langt ved å slå opp saken fra en talsmann fra amerikansk konspirasjonsmiljø om at 11. september var en kontrollert sprengning.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag vakte Ny Tid stor oppmerksomhet ved å trykke to saker der de spekuleres på om den spanske regjeringen sto bak terrorangrepet i Barcelona i august, og om angrepet på World Trade Center i 2001 var en kontrollert sprengning. Den førstnevnte artikkelen var dessuten trykket med feil byline.

Vurderer oppsigelse

Månedsavisen Ny Tid distribueres blant annet sammen med Klassekampen. Nå vurderer «venstresidas dagsavis» samarbeidet. I lederen fredag skriver redaktør Bjørgulv Braanen at avisen har sett det som sin oppgave å gi drahjelp til motstemmer i norsk presse. Han har vært positiv til at Ny Tid fortsatte å komme ut etter problemene for noen år siden, og skriver at de ikke har noe ønske om å styre avisens redaksjonelle profil.

Når det gjelder spørsmålene rundt 11. september, skriver Braanen at det kan være gode argumenter for å gjengi og presentere standpunkter man selv ikke står inne for.

– I siste nummer av Ny Tid går imidlertid avisa betydelig lenger ved å slå opp på forsida en lengre artikkel fra en talsmann for det ledende konspirasjonsmiljøet i USA med påstander om at alle de tre tårnene ble sprengt i en «inside job».

– Alle påstander kan som sagt drøftes, men når avisas redaktør i stadig større grad velger å gi redaksjonell tyngde og autoritet til ytterliggående konspirasjonsterier, har det kommet til et punkt der Klassekampen må vurdere å si opp distribusjonsavtalen med Ny Tid.

Torsdag skrev Journalisten at Kulturrådet, som støtter Ny Tid med 750.000 kroner i år, følger nøye med debatten om avisen.