Bjørn Gabrielsen og Kåre Willoch diskuterte norsk dekning av Israel og Midtøsten. Foto:Kathrine Geard
Bjørn Gabrielsen og Kåre Willoch diskuterte norsk dekning av Israel og Midtøsten. Foto:Kathrine Geard

Støtter kritikken

Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv mener det er hold i kritikken av hvordan norske medier dekker konflikten mellom Israel og palestinerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Utelatelsene er kanskje det alvorligste. Se for eksempel skipet «Victoria» som ble stanset av Israel i mars, lastet med iranske raketter til Hamas. Saken fikk knapt omtale i norske medier. Jeg forstår at ikke alle hendelser når opp i nyhetsbildet. Men når norske politikere nå skal delta i en ny konvoi til Gaza, virker Israels reaksjon svært hysterisk på den som ikke kjenner til denne og annen våpensmugling, sier Gabrielsen til Journalisten.

Han kritiserer også «den konsekvente likestillingen av krigshandlinger og terrorisme» i norske medier. Denne koblingen mener Gabrielsen var gjennomført i den svært beskjedne norske omtalen av drapene i bosetningen Itamar i mars. Foreldrene Udi og Ruth Fogel, samt barna Yoav (11), Elad (4) og Hadas (3 md.) ble drept med kniv.

På Skup framholdt Gabrielsen også at det er typisk for norske medier ikke å navngi israelske ofre for palestinsk terrorisme.

– Jeg mener den norske dekningen er sterkt partisk. Når konflikten samtidig får så stor oppmerksomhet hos oss, gir den en ekstra forpliktelse til balanse.

– NRKS utenrikssjef Knut Erik Holm svarte at deres dekning over tid gir god dekning av alle partene?

– Det slo meg at han avfeide kritikken blankt, slik Aftenpostens John Hultgren også gjorde. Men hvis utgangspunktet for å beskrive konflikten i Midtøsten nettopp er den norske dekningen, blir det kanskje vanskelig å se skjevheten.

Powered by Labrador CMS