Den sveitsiske storbanke Credit Suisse har og har hatt en rekke storkriminelle som kunder, ifølge lekkasjer av bankens kundelister.

Kundelisten til sveitsisk storbank avslørt i stor datalekkasje

Gravejournalister har jobbet seg gjennom listene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Credit Suisse, en av verdens største private banker, har angivelig hatt korrupte politikere, narkotikabaroner og krigsforbrytere som kunder i flere tiår.

I en omfattende datalekkasje har navn på over 30.000 av Credit Suisses kunder og deres bankhemmeligheter fra 1940-tallet og fram til 2010 blitt avslørt, skriver avisene The Guardian og New York Times søndag.

Gravejournalister fra de to avisene og flere andre store aviser, deriblant Süddeutsche Zeitung og Le Monde, har jobbet seg gjennom listene.

Lekkasjen avslører at kriminelle fikk ha kontoer i banken selv om banken i lang tid må ha visst at den hadde med forbrytere og overgripere å gjøre, skriver Süddeutsche Zeitung.

Avviser påstandene

Credit Suisse avviser anklagene.

– Disse beskyldningene er basert på ufullstendig, feilaktig eller selektiv informasjon som er tatt ut av sin sammenheng. Dette fører til tendensiøs tolkning av bankens forretningsvirksomhet, sier banken i en kommentar søndag.

– Vi vil fortsette å analysere materialet og ta grep dersom det er nødvendig, sier banken videre.

Også et stort antall stats- og regjeringssjefer, ministrer og etterretningssjefer i tillegg til oligarker og kardinaler har eller har hatt konto i Credit Suisse, ifølge de lekkede kundelistene.

Varsler: – Umoralsk

– Jeg mener at hemmelighetsholdet til sveitsiske banker er umoralsk, sier den anonyme kilden som har lekket kundelistene.

– Påskuddet om å beskytte finansielle privatliv er ikke noe annet enn et forsøk på å dekke over den skammelige rollen sveitsiske banker spiller som samarbeidspartnere til skattesvindlere, sier kilden videre.

Ifølge Süddeutsche Zeitung er dataene fra de lekkede kundelistene analysert gjennom et samarbeid med Organised Crime and Corruption Reporting Project og 46 ulike mediehus verden over.

Powered by Labrador CMS