Debatt:

14 svenske aviser har sluttet å publisere Lise Myhres tegneserie Nemi etter at en stripe tok for seg ulvejakt.
14 svenske aviser har sluttet å publisere Lise Myhres tegneserie Nemi etter at en stripe tok for seg ulvejakt.

Skivebom av svenske redaktører

Reagerer på svensk Nemi-kutt.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

14 svenske lokalaviser har bestemt seg for å slutte å trykke tegneserien Nemi som lages av den norske kunstneren Lise Myhre. Avisene slutter å publisere tegneserien på grunn av en stripe som formidler faktaopplysninger om jakt på ulv, en truet art.

Den beslutningen er svært underlig og sterkt foruroligende særlig på grunn av to forhold.

Det ene er at avisene velger å bryte hele samarbeidet med serieskaperen på grunn en tegning. En redaktør har selvsagt rett å avstå fra å publisere innhold som redaktøren mener er et alvorlig brudd på avisens redaksjonelle ståsted, selv om det er veldig spesielt at akkurat dette budskapet ikke kan passere innenfor en fri presses meningsmangfold. Men i dette tilfellet ble tegningen først publisert, og etter press fra opinionsgrupper, ble tegneserien i sin helhet kastet ut fra alle avisene fra en dag til en annen.

Hvis man mener at tegneserier ikke er et sted for ytringer, bør man be om å få skolepengene sine tilbake.

Og man blir ikke mer beroliget av å lese begrunnelsen: «Vi har sluttet å publisere Nemi fordi det har forekommet politiske ytringer i serien. Tegneseriesiden er ikke et forum for ytringer fordi muligheten til imøtegåelse ikke er til stede». Hvis man mener at tegneserier ikke er et sted for ytringer, bør man be om å få skolepengene sine tilbake. Og man bør i hvert fall ikke være redaktør. Tegneserier er jo nettopp ytringer, gjerne formidlet gjennom ironi og humor med brodd.

Dessuten, å snakke om samtidig imøtegåelse her er skivebom. Krav om samtidig imøtegåelse gjelder angrep mot personer eller identifiserbare grupper og slett ikke når «kritikk inngår som ledd i en løpende meningsutveksling» for å sitere den norske Vær varsom-plakaten. Svenske medier har et tilsvarende regelverk for publisering.

Men det aller mest skremmende ved denne saken er at det ser ut til at det ikke en gang er en individuell redaktørvurdering som ligger bak. Det at intet mindre enn 14 svenske regionaviser er omfattet av denne beslutningen, tyder på at dette er en konsernavgjørelse. En av redaktørene, Kristoffer Nilsen i Västerviks-Tidningen, svarte meg at det er de ansvarlige redaktørene som har tatt avgjørelsen, men de har fattet en kollektiv beslutning som gjelder alle konsernets 14 aviser.

NTM er ifølge egen nettside Sveriges største mediekonsern som eier 14 regionale og lokale aviser. Hvis slike eierkonsentrasjoner begynner å fatte kollektive beslutninger om hvilke meningsytringer som skal tåles eller ikke, er vi virkelig på ville veier. Det er i dette tilfellet alvorlig for kunstneren Lise Myhre, men det er ikke mist alvorlig for ytringsfriheten og et stygt eksempel på hvordan eierkonsentrasjoner under gitte omstendigheter kan svekke mediemangfoldet. Det er skremmende.

Powered by Labrador CMS