Marina Ovsjannikova fotografert under Oslo Freedom Forum.

Marina Ovsjannikova

Russisk journalist dømt for ærekrenkelse av hæren

En tidligere redaktør i russisk statlig fjernsyn, Marina Ovsjannikova, ble torsdag dømt for ærekrenkelse av den russiske hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Marina Ovsjannikova har blant annet i sosiale medier fordømt Russlands krig i Ukraina, og hun ble verdenskjent da hun i mars avbrøt en nyhetssending på TV med en plakat med fordømmelse av krigen.

– Bevisene bekrefter at Ovsjannikova er skyldig. Det er ingen grunn til å tvile på at de er ekte, sa dommeren da dommen falt torsdag, ifølge Reuters.

Ovsjannikova kaller saken absurd og nekter å trekke tilbake sine uttalelser.

– Det som skjer, er absurd. Krig er redsel, blod og skam. Formålet med denne rettssaken er å skremme alle i Russland som er imot krigen, sa hun.

Ovsjannikova er tidligere dømt til en bot på 50.000 rubler (cirka 6.000 kroner), men strafferammen etter torsdagens kjennelse er alvorligere – opp til 15 års fengsel for å framsette såkalte falske opplysninger om de militære.

Under protesten i mars, få uker etter invasjonen av Ukraina, holdt hun opp en plakat bak nyhetsoppleseren på Kanal 1. På den sto det: «Nei til krig. Stopp krigen. De lyver for dere».

Powered by Labrador CMS