Det har vært flere demonstrasjoner mot den omstridte medieloven. Dette bildet er fra 12. august.
Det har vært flere demonstrasjoner mot den omstridte medieloven. Dette bildet er fra 12. august.

Senatet i Polen avviser omstridt medielov

Stoppet av opposisjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Senatet i Polen har avvist en kontroversiell endring i landets medielov. Regjeringens lovforslag ble møtt med kritikk fra USA.

Opposisjonen har flertall i det polske senatet. Etter å ha blitt avvist der, går nå lovforslaget tilbake til underhuset, der det først ble vedtatt i forrige måned. Hvis det fortsatt får nok stemmer og blir vedtatt på nytt, havner det på president Andrzej Dudas bord for signering.

Men Duda, som tilhører det regjerende Lov- og rettferdighetspartiet, som står bak lovforslaget, har allerede sagt at han ikke kommer til å skrive under på det, og sannsynligheten for at forslaget blir lov i sin nåværende form, er derfor liten.

Lovforslaget vil hindre at selskap utenfor EØS har en kontrollerende aksjepost i polske medieselskaper. I praksis betyr det at amerikanske Discovery må selge sin majoritetsandel i TVN, som er et av Polens største private TV-nettverk og som har hatt en kritisk nyhetsdekning av regjeringen.

Lovforslaget blir av enkelte sett på som et være eller ikke være for uavhengige medier i Polen.

USA har sterkt kritisert lovforslaget og advart om at det kan få følger for utenlandsinvesteringer i Polen. Utenriksminister Antony Blinken sa nylig at USA var dypt bekymret. Han ba Polens regjering om å vise at den er forpliktet til å ivareta demokratiske verdier og pressens frihet.

Powered by Labrador CMS