Dagsavisens sportssjef Reidar Sollie leder Norske sportsjournalisters forbund. Her med friidrettsutøver Jakob Ingebrigtsen.
Dagsavisens sportssjef Reidar Sollie leder Norske sportsjournalisters forbund. Her med friidrettsutøver Jakob Ingebrigtsen.

Qatar-pågripelsene: – Aldri vært borti lignende

Sjokkerende nyheter, sier sportsjournalistenes forbundsleder.

Publisert

Pågripelsen av to NRK-journalister i Qatars hovedstad Doha natt til mandag har vakt sterke reaksjoner etter at saken ble kjent i Norge natt til onsdag.

Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani har blitt løslatt etter nær to døgn i varetekt, og er på vei tilbake til Norge onsdag.

– Sjokkerende nyheter. Uten at vi vet detaljene om bakgrunnen for det som har skjedd, fremstår dette som helt uakseptabelt, sier Reidar Sollie, leder for Norske sportsjournalisters forbund, til Journalisten.

– Kjenner du til lignende situasjoner som har rammet norske sportsjournalister?

– Nei, jeg har aldri vært borti lignende. At noen har blitt arrestert og kastet på glattcelle. Det er dramatisk, og det varte jo ganske lenge også.

Sollie, som til daglig er sportssjef i Dagsavisen, har selv vært i Qatar flere ganger som journalist.

– Man merker raskt hvor vrient det er å bevege seg der, og at myndighetene ønsker å legge føringer. De vil vite hvem man skal snakke med, og prøver å styre bevegelsene dine. Det føles fort ubehagelig hvis man beveger seg ut fra det som var avtalt på forhånd, beskriver Sollie.

Som forbundsleder for sportsjounalistene har han varslet den internasjonale moderorganisasjonen AIPS om saken, og håper på internasjonal oppmerksomhet.

– Er det aktuelt for Norske sportsjournalisters forbund å gå til andre skritt, for eksempel advare medlemmer mot å reise til landet?

– Aller først trenger vi å få vite mer om hva som har skjedd. Og akkurat nå er det vel heller bare et økende behov for journalistikk rundt Qatar. Forbundet kan trykke på de internasjonale knappene vi har, og det gjør vi, sier Sollie.


Powered by Labrador CMS