Krever propagandajournalister fjernet

59 intellektuelle forlanger at virksomheten til utenlandssenderen Deutsche Welle blir gransket.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for uroen rundt Deutsche Welle er en personalsak som gjelder lederen for den kinesiske avdelingen, Zhang Danhong. Etter at Zhang gjentatte ganger kom med offentlige uttalelser til støtte for Kinas kommunistparti og den kinesiske stat, ble hun midlertidig suspendert fra lederstillingen. Avgjørelsen førte til kritikk og heftige angrep i kinesiske statsmedier mot Deutsche Welle.

Benådet til skarp protest

Deutsche Welle har bestemt at Zhang ikke får tilbake sin lederstilling, men at hun får fortsette som journalist i den kinesiske seksjonen.

Nå angripes imidlertid utenlandssenderen fra en ny kant. I et åpent brev til Forbundsdagen krever 59 ledende intellektuelle at stasjonen går gjennom virksomheten i alle sendere som er rettet mot diktaturstater og land som ikke respekterer menneskerettighetene.

Blant underskriverne er den kjente peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa og nobelprisvinner i litteratur Imre Kertész. Brevskriverne, som utgjør den såkalte «Autorenkreis der Bundesrepublik», mener at hendelsen med Zhang ikke er et enkeltstående eksempel på en «politisk forvirret journalist», men at DW har et strukturelt problem.

Kommunistgransking

I forrige uke forlangte en gruppe kinesiske dissidenter bosatt i Tyskland at Deutsche Welle må undersøke om det finnes medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet på deres lønningsliste. Spiegel mener å vite at brevet ble behandlet på et ledermøte i Deutsche Welle sist fredag og at saken nå skal undersøkes.

Kritikken mot Deutsche Welle går på at diktaturstater får plassert regimetro personer i den tyske utenlandssenderen som så bruker programmene i propagandaøyemed. Stater som Kina innser at deres egne medier har liten troverdighet, men kan på denne måten få reimportert sin egen propaganda via Deutsche Welle.

Deutsche Welle har radio- og tv-sendinger på 29 språk med hovedvekt på engelsk, spansk, russisk, portugisisk, kinesisk og arabisk. Senderen finansieres over statsbudsjettet og var tidligere plassert i Köln. I 2003 flyttet de til den tidligere vesttyske hovedstaden Bonn.

Powered by Labrador CMS