TV 2 i BBC-bråk

TV 2 skyter med skarpt mot verdens største kringkaster i dokumentar.

Publisert Sist oppdatert

I dokumentaren «Sultbløffen» som TV 2 sendte mot slutten av februar blir BBC beskyldt for å ha sendt reportasjer fra Niger med feilaktig informasjon. Det likte ikke den engelske lisensfinansierte kringkasteren, skriver MediaGuardian.

– Urimelig

I TV 2-dokumentaren vises det til BBC-produserte reportasjer om hungersnød i Niger. Dette avkreftes av kilder i dokumentaren.

Reportasjene, som til sammen har en lengde på 15 minutter, ble kjøpt fra BBC av TV 2 for å kunne gjengis i dokumentaren på norsk fjernsyn. Da svensk TV4 ville sende reportasjen, og henvendte seg til BBC for å kjøpe senderettigheter til de sammen bildene ble dette avvist.

Ifølge et brev fra BBC som MediaGuardian har fått tak i står det at de ikke får sende dokumentaren på grunn av det negative innholdet.

– Det faller veldig for sin egen urimelighet. Først ville de nekte oss bruke bildene vi allerede hadde kjøpt. Da vi tok kontakt med BBC ti dager før vi sendte dokumentaren og ba om ett intervju om påstandene, så truet de oss med å nekte å bruke de 15 minuttene vi hadde betalt 30.000 kroner, sier redaksjonssjef i Dokument2, Mats Ektvedt.

– Dette tjener de på

TV4 sendte dokumentaren til TV 2, men det var en redigert versjon uten materialet fra BBC. Men kanalen påberopte seg sitatretten og fikk dermed med hele historien. Det har ikke lyktes Journalisten å få tak i redaksjonssjefen i «Kalla Fakta» i TV4 som følge av ferieavvikling.

Ektvedt forteller at han er overrasket over måten BBC har håndtert denne saken.

– Det det handler om nå er at hvis vi skal få videresolgt dokumentaren må hver tv-stasjon som vil sende den kjøpe de samme bildene vi gjorde. Det er dette BBC tjener mye penger på, og det er midt i blinken for dem.

– Det kan ikke være slik at BBC med 22.000 ansatte og 44 kontorer rundt om i verden, skal gjemme seg bak det som står med liten skrift i en kontrakt fordi noen stiller kritiske spørsmål om deres reportasjer. Vi har kjøpt de rettighetene vi har kjøpt, og dermed har de ingen grunn til å stanse oss, sier Ektvedt.

– En seier

I artikkelen i MediaGuardian indikerer seniormedarbeidere i BBC News at kringkasteren ikke kan nekte TV 2 å bruke bildene, ei heller om TV 2 hadde søkt på nytt og på samme grunnlag.

– Vi anser det som en seier når de kommer med disse signalene, sier Ektvedt.

– De fleste journalister, inkludert meg selv beundrer BBC og ser på dem som er et fyrtårn av troverdighet. Men nå er jeg skuffet og overrasket over hvordan de håndterte dette.

Powered by Labrador CMS