Per Edgar Kokkvold (til høyre) ledet torsdag sitt første møte som fersk leder av Kringkastingsrådet. Mot venstre NRK-ledelsen som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen nå har bygd ferdig. Bak Eriksen distriktsdirektør Grethe Gynnild Johnsen, nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk, fersk mediedirektør Øyvind Lund, strategidirektør Annika Biørnstad, kommunikasjonssjef Tommy Hanssen stående til høyr for programdirektør Vibeke Fürst Haugen for Marienlystdivisjonen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Kokkvold overtok K-rådsklubba

MARIENLYST/OSLO (Journalisten:) Fersk leder åpner for mer aktivt Kringkastingsråd. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ledet Presseforbundets tidligere generalsekretær Per Edgar Kokkvold sitt første møte som leder av K-rådet. Der la han opp å videreføre praksisen med at rådet kan behandle saker selv om de er klaget inn for PFU. Dette var ikke vanlig i K-rådet opp til for noen år siden og har bare vært gjort et par ganger.

– Hvis noen klagere ønsker program klaget opp mot Vær Varsom-plakaten, hører saken hjemme i PFU. Men i parallellklager som Srebrenica-dokumentaren og i romkvinnesaken, ville det vært unaturlig om ikke rådet behandlet slike saker, sa Kokkvold.

Styrebehandling

Han svarte rådets nye nestleder, statsviter og medieforsker Kjersti Thorbjørnsrud, som var den første som under møtet tok til orde for at det må tillates overlapping.

– Vi kan vurdere saken på en annen måte enn PFU. De dømmer etter snevre paragrafer. Derfor mener jeg det er viktig at K-rådet behandler programmer som også er klaget til PFU. Det kan også starte bredere debatter om programtilbudet i NRK, sa Thorbjørnsrud.

Kokkvold la gjennom flere utspill vekt på et aktivt Kringkastingsråd. I tillegg til å si at sekretariatet vil bli brukt, varslet han å ta i bruk en praksis som tidligere ikke er benyttet.

– Jeg eller en representant fra Kringkastingsrådet har rett til å være tilstede på NRKs styremøter, sa Kokkvold, og la til at han ikke hadde konkludert ennå.

Denne retten er nedfelt under bestemmelsene om rådet i kringkastingsloven. Der heter det at en representant fra K-rådet både kan møte og delta i drøftingene.

Styreleder William Nygaard var tilstede på møtet.

– Det har ikke skjedd før, men kan skje, sa Nygaard. 

Medieutfordringer

Første halvdel av møtet i K-rådet var dominert av at NRK presenterte seg for de mange ferske medlemmene. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen presenterte NRK-toppledelsen og innledet om NRKs utfordringer. Særlig fra internasjonale aktører som Netflix og HBO.

– Den norske forbrukeren har penger, og er sammen med sørkoreanerne helt i front på å ta i bruk ny teknologi. Vi har råd og lyst til å kjøpe innholdet og utstyret vi vil ha, sa Eriksen om at de to strømmetjenestene satser i Norge. 

 

Powered by Labrador CMS