NRK-veteran Tomm Kristiansen på Journalistikk Live tidligere i år.
NRK-veteran Tomm Kristiansen på Journalistikk Live tidligere i år.

Stemmen fra Afrika får NRKs språkpris

– Prisen tildeles ikke for lang og tro tjeneste.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK-journalist Tomm Kristiansen får kringkastingssjefens språkpris for sitt umiskjennelige, tydelige bokmål. Hans stemme har brakt Afrika nærmere, mener juryen.

Kristiansen – også kjent som stemmen fra Afrika – har vært i NRK siden 1979. 31. januar går 70-åringen av med pensjon, og med seg får han altså NRKs egen språkpris.

– Prisen tildeles ikke for lang og tro tjeneste, men for et tydelig og sobert, normert bokmål og en særegen sans for rytme og komposisjon, heter det i juryens begrunnelse.

De påpeker at Kristiansens språk fungerer utmerket både muntlig og skriftlig, så vel på TV som i radio, og ikke minst i nye kanaler.

– Det siste året har prisvinneren vist at han utnytter podkast-formatets muligheter til fulle, der en unik fortellerkompetanse virkelig kommer til sin rett.

Juryen mener Kristiansen har brakt utenriksfeltet, og da særlig Afrika, nærmere og gjort det klarere gjennom sin språkføring. Han har også engasjert seg i NRKs interne språkrøkt i utenriksavdelingen.

Tomm Kristiansen har vært utenrikskorrespondent i tre perioder. Først i København i 1981/82, i Zimbabwes hovedstad Harare fra 1990 til 1994 og i Cape Town, Sør-Afrika mellom 2002 og 2006.

Senere har han vært tilknyttet utenriksredaksjonen på Marienlyst.

Powered by Labrador CMS