Kultursatsingen i finansminister Siv Jensens første statsbudsjett kritiseres av opposisjonen. Her på vei til Stortinget for å presentere tallene. Foto: Birgit Dannenberg
Kultursatsingen i finansminister Siv Jensens første statsbudsjett kritiseres av opposisjonen. Her på vei til Stortinget for å presentere tallene. Foto: Birgit Dannenberg

KrF skuffet - Arbeiderpartiet: Verre enn fryktet

Slik er reaksjonene på regjeringens forslag til statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag la finansminister Siv Jensen (Frp) fram H/Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett. Der ligger det inn et kutt på 16 prosent i pressestøtten og NRK-lisensen holdes uendret. Det gjør også mediemomsen, med tidligste mulighet for endring fra 1. juli. Dessuten kutter regjeringen i etterutdanningsstøtte. 

Regjeringen må nå forhandle i Stortinget med KrF og Venstre for å oppnå flertall for statsbudsjettet.

Pressestøtteomkamp

Kulturpolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF er skuffet over at regjeringen tar omkamp om pressestøtten.

– Det hadde jeg ikke forventet, sier Bekkevold. 

Han nevner den siste tidens nedgang i annonseinntekter for avisene som argument for at dette ikke er tiden for å kutte i støtten.

Bekkevold reagerer også på at løsningen for mediemomsen er utsatt.

– De sier de skal ha en prosess om den. Den kommer vi til å følge nøye med på. 

Han forstår ikke hvorfor utsettelsen er skjedd, og sier det kan ha sammenheng med at Finansdepartementet kan ha hatt behov for pengene til andre ting.

– Men jeg må gå inn i det og se begrunnelsen fra departementet. 

For NRK-lisensen ønsker han minst en økning i tråd med pris- og lønnsveksten.

– At de har fryst NRK-lisensen betyr en reell nedgang da de ikke engang justerer den i tråd med pris- og lønnsveksten. Jeg forventer minst det. 

Ifølge SSB ligger den årlige prisveksten på 2,1 prosent.

– Verre enn fryktet

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Arild Grande sabler ned forslaget.

– Dette er verre enn vi fryktet. Produksjonstilskuddet til aviser kuttes med 50 millioner kroner. Det er ingen endring i mediemomsen, og NRK-lisensen fryses. Regjeringens mediepolitikk går fra vondt til verre, skriver Grande i en SMS til Journalisten.

Regjeringen må nå søke støtte hos KrF og Venstre i Stortinget, i tråd med en avtale mellom partiene i etterkant av valget i fjor.