Lokalradio risikerer bot

Medietilsynet lei av at Radio Haugaland nekter andre stasjoner tilgang til sendenettet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet sendte 22. desember brev til Radio Haugaland med varsel om tvangsmulkt. Tilsynet mener radiostasjonen, som har konsesjon til å drive sendernettet som er avsatt til lokale nisjeradioer i Haugesund, ikke har oppfylt sin plikt til å gi de øvrige nisjeradioene tilgang til nettet.

Plikten til å slippe til andre stasjoner framgår av kringkastingsforskriften § 7-10, der det fastslås at konsesjonæren skal stille sendernettet til disposisjon for de øvrige stasjonene som er plassert på nettet.

Uenighet mellom stasjonene

Bakgrunnen for saken er uenighet mellom Radio Haugaland, Morgenradioen og Kristen Nærradio Haugaland om vilkårene for bruken av sendernettet. I en midlertidig forføyning av 1. desember i år påla Haugaland Tingrett Radio Haugaland å gi Morgenradioen tilgang til sendernettet, mot en sendetidsleie fastsatt av retten. Pålegget er ennå ikke etterkommet av Radio Haugaland, ifølge Medietilsynet.

– Grensen er nådd

Rådgiver Lars Erik Krogsrud i Medietilsynet karakteriserer saken som alvorlig og sier at grensen nå er nådd.

– Situasjonen i Haugesund har vedvart over svært lang tid. Dagens konsesjonsordning forutsetter samarbeid mellom aktørene som skal dele sendernett. Det undergraver ordningen og det lokale mediemangfoldet når lokalradioer med konsesjon ikke kommer på lufta med sitt tilbud til lytterne, sier Krogsrud.

Radio Haugaland har fått frist til 5. januar 2011 til å komme med en eventuell uttalelse til varselet.

Powered by Labrador CMS