Teknologidirektør Digitalt i Aller, Geir Wiksén.
Teknologidirektør Digitalt i Aller, Geir Wiksén.

SOL.no første store nyhetsaktør med krypterte nettsider

Leverer krypterte nettsider fra i dag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å vise at vi tar personvern på alvor, og vi ønsker å levere en trygg brukeropplevelse for alle som besøker nettstedet vårt. Vår nyhetsformidling vil i tiden fremover gå i retning av personalisert innhold, og vi ser på kryptering av nettsidene våre som en forutsetning for å lykkes med dette, sier Geir Wiksén, teknologidirektør i Aller i en pressemelding. 

Kryptering betyr at URL-en, det vil si nettadressen i nettleseren, får en s etter http i seg, slik at det altså står https://www.sol.no. Det betyr blant annet at ingen kan spore hvilke undersider en besøker leser.

– En situasjon hvor dette kan bli relevant er for eksempel hvis leseren er en sentral beslutningstaker. Når vi leverer nettsidene våre med HTTPS, gjør vi det blant annet vanskeligere for en angriper å snappe opp, og eventuelt endre på, trafikken mellom oss og leserne. Hvis for eksempel statsministeren leser sol.no, er det jo hyggelig og bra for oss alle at hun ser den forsida vi har laget, og ikke en falsk en. Det første steget for å unngå angrep som kan avskjære trafikken og vise andre nyheter, er å servere forsida vår over HTTPS, sier Wiksén.

Dugnadsjobb

For en aktør som SOL, som lever av annonsefinansiering og videreformidler innhold fra andre redaksjonelle nettsteder, har det vært en dugnadsjobb å kunne gå over til en krypert leveranse av innholdet. Både redaksjonelle og kommersielle samarbeidspartnere har måttet gjøre sitt, slik at de også leverer kryptert. 

SOL.no leveres kryptert til alle sluttbrukere fra fredag.

– SOL har som mål om å være langt fremme på teknologi, og tar personvern veldig seriøst. Vi er stolte av å være første store norske nyhetsaktør som leverer krypterte nettsider til alle våre brukere. Morgenbladet var aller først ute og utfordret bransjen, da var vi allerede smått igang med arbeidet, all ære til dem for å være så tidlig ute, sier fortsetter han. 

Les også: Morgenbladet først blant de etablerte til å kryptere nettavisen